Tendintele 2013 in designul de interior

December 26, 2012 / Liviu Souca

Dupa un an 2012 in care cuvintele cheie in designul de interior au fost originalitatea si acumularea de cat mai multe elemente intr-un spatiu cat mai restrans, 2013 se anunta a fi mai linistit, cu o revenire in voga a stilului cvasi-minimalist, sub deviza mai putin, dar mai bun. Nu inseamna insa ca 2013 nu lasa loc pentru alegeri indraznete. In materie de culori, la tonurile neutre de gri, kaki si maro, care raman in tendinte, se adauga nuantele vii, prezente in piesele de mobilier, accesorii sau materiale.
2013 se pare ca va fi un an cuminte, insa nici pe departe plictisitor… Daca in anii precedenti era la moda aglomerarea de cat mai multe obiecte in spatii cat mai mici, acum accesoriile bine alese pot sublima decorul dintr-o incapere. In 2013, ramane in prim-plan designul eco. Cat mai natural, principiul de baza al anului care tocmai a inceput, se va impune in aproape fiecare coltisor al casei, din camera de zi pana in baie si chiar bucatarie. Stilul natural este insotit de culori deschise, cum sunt albul, bejul sau griul, care merg de minune cu piesele de mobilier din lemn. Materialele naturale raspund cel mai bine la grija  producatorilor si cumparatorilor fata de mediul inconjurator, venind, totodata, in intampinarea nevoilor legate de confort. Abordat sub diverse forme (mobilier, parchet, obiecte si chiar accesorii hi-tech), lemnul reprezinta una dintre tendintele anului 2013, in defavoarea elementelor
sintetice.
La capitolul culoare, daca 2012 a fost marcat de nuantele pastelate si de violet, in anul 2013 rosul va fi una dintre culorile in tendinte. De la pereti la piese de mobilier si decoratiuni, rosul va fi prezent peste tot, in combinatie cu alb sau negru. Rosul este o valoare sigura, atemporala, abordata frecvent si in cazul pieselor de mobilier pentru birourile directoriale, asa cum sunt cele propuse de brandurile din portofoliul companiei noastre, Hansen Office Design. Vedeta la sfarsitul anului trecut, albastrul va continua sa fie in centrul atentiei si anul acesta, insa in nuante mai inchise. Cei care isi doresc sa iasa din tipare pot alege nuante precum bleumarin sau indigo, care vor pune in valoare mobilierul si ii vor accentua personalitatea, indiferent ca este vorba despre piese din lemn sau metal, prezente in living sau in biroul de acasa. Albastrul intens va crea un efect vizual remarcabil atat in salon, cat si in bucatarie sau baie, unde poate fi completat de alb la nivelul mobilierului.
Asocierea de culori flashy este in tendinte in 2013. In acelasi spatiu, puteti alatura, fara probleme, galben, albastru, rosu, roz si verde, tot atatea culori care, pana acum, pareau imposibil de asortat. Este momentul propice pentru combinatii aparent inacceptabile, pentru ca in 2013 conceptul too much devine regula si se impune ca o tendinta in sine.