Alegerea culorilor in functie de personalitate

December 31, 2012 / Liviu Souca

Alegerea culorilor potrivite reprezinta un aspect esential in amenajarea interiorului. Pentru a face cea mai buna alegere putem tine seama de mai multe criterii. Unul dintre cele mai importante este chiar personalitatea noastra. Asa cum au confirmat cercetarile psihologului si filosofului elvetian Max Luscher, considerat parintele psihologiei culorilor, nuantele care ne inconjoara si de care ne simtim atrasi ne caracterizeaza din punct de vedere al personalitatii.
Daca sunteti o persoana care pune pasiune in tot ceea ce face, atunci, fara indoiala, culoarea care va reprezinta cel mai bine este rosu. Rosul este simbolul sentimentelor puternice, evoca iubirea, sexualitatea, dar si agresivitatea sau ura. La nivel vizual, obiectele de culoare rosie sunt primele pe care le percepem. Evitati totusi look-ul complet rosu. Introduceti, mai degraba, tuse de rosu, din loc in loc, pentru a imprima spatiului personalitate. Este mai bine sa folositi rosul pentru accente sau pentru a atrage atentia asupra anumitor elemente de decor. Rosul nu este recomandat in dormitor.
Pentru persoanele optimiste, care se simt mereu bine in pielea lor, verdele este culoarea cea mai potrivita. Verdele reprezinta viata, natura, tineretea, speranta. Culoarea verde exprima calm, pace si siguranta. Verdele linistitor este ideal pentru camera copiilor, dar la fel de bine poate fi folosit si in spatiile de asteptare, tocmai pentru ca da senzatia de calm. Atentie la verdele inchis, care poate genera vibratii negative.
Intelectualii insetati de libertate se vor simti bine intr-o ambianta dominata de culoarea galben, care va spori luminozitatea spatiului. Galbenul ne elibereaza de temeri, aduce veselie, este propice comunicarii si stimuleaza activitatea cerebrala. Este potrivit pentru amenajarea birourilor, salilor de conferinta, claselor din scoli sau spatiilor de receptie.
Daca sunteti o persoana extravertita, sociabila, vi se potriveste portocaliul, care va conferi interiorului dinamism si bunadispozitie. Considerata o culoare antioboseala, calda si contemporana, portocaliul este asociat creativitatii si inspiratiei. In doze mici, portocaliul imprima spatiului un stil design, sic si ultramodern.
Bine alese, culorile pot transforma biroul (de acasa sau de la serviciu) intr-un spatiu in care iti face placere sa lucrezi, sa colaborezi si sa creezi alaturi de colegi. Printre colectiile de mobilier de la brandurile de renume international din portofoliul companiei Hansen Office Design veti gasi, cu siguranta, si colectia care corespunde cel mai bine, din punct de vedere cromatic, personalitatii dumneavoastra.