Culori si temperamente
Teoria temperamentelor descrie modul in care o persoana actioneaza si reactioneaza. Temperamentul este innascut si este compus din reactiile emotionale, motrice si cele legate de atentie. Prin temperament sunt descrise trasaturile relativ constante ale comportamentului, precum dispozitia, rezistenta, pragul dincolo de care devenim iritati si ritmul in care actionam. Max Luscher, celebru pentru cercetarile sale asupra culorilor, a analizat in detaliu temperamentele si corespondentele lor in universul culorilor. Astfel, temperamentul ne poate orienta si facilita alegerea schemei cromatice celei mai potrivite pentru amenajarea interiorului.
Temperamentul coleric: inconstante si extravertite, persoanele cu temperament coleric sunt definite de culoarea rosu, care rezoneaza cel mai bine cu firea lor nerabdatoare, curajoasa, indrazneata. Rosul este, prin excelenta, culoarea intensa si senzuala care evoca cele mai inflacarate sentimente si pasiunea ametitoare a dragostei. Este bine sa fie folosit pentru a pune in valoare o alta culoare. Nu este indicat sa fie culoarea dominanta: spatiile in care predomina rosul induc nervozitate si duc la pierderea notiunii timpului. Tocmai de aceea, rosul este atat de frecvent in baruri si casinouri. Datorita efectelor sale stimulante, rosul este destinat spatiilor cu circulatie si activitate intense, cum sunt holul de la intrare, bucataria, biblioteca sau biroul.
Temperamentul sangvin: celor cu temperament sangvin, stabili si extravertiti, joviali si dinamici, li se potriveste culoarea galben, care exprima exuberanta, entuziasm, optimism, incredere si generozitate. Galbenul corespunde caracterului lor sociabil, vesel, senzual. Galbenul se integreaza bine oriunde: din birou in bucatarie, din holul de intrare in living, galbenul incalzeste si lumineaza orice spatiu. Este culoarea care atrage instantaneu toate privirile si invita la comunicare. Pentru ca stimuleaza intelectul, sporind capacitatea de concentrare si imbunatatind memoria, galbenul este binevenit in spatiul de birou de la serviciu si de acasa.
Temperamentul flegmatic: stabil, introvertit si pasiv, temperamentul flegmatic se exprima cel mai bine prin culoarea verde. Persoanele cu temperament flegmatic sunt sensibile, sentimentale, empatice, binevoitoare, rabdatoare si spirituale. Despre verde se crede ca este culoarea cea mai odihnitoare pentru ochiul uman. Are efecte calmante si relaxante si confera senzatia de siguranta. Mult timp, verdele a fost rezervat bibliotecilor, insa astazi isi face intrarea si in bucatarie. Aici, verdele avocado creeaza o ambianta placuta si da parca mai multa savoare mancarurilor.
Temperamentul melancolic: firi instabile si introvertite, nostalgice si meditative, persoanelor cu temperament melancolic li se potriveste albastrul, culoare strans legata de visare, intelepciune si serenitate. In plan psihologic, albastrul este culoarea imaginatiei si inspiratiei, are efect calmant si ajuta la limpezirea mintii. De asemenea, stimuleaza autocontrolul si invita la generozitate si toleranta. Considerat rece si greu de amplasat in spatiile inchise, mai ales cand incaperile sunt slab luminate, albastrul poate fi, totusi, cald si chiar vesel, daca este combinat cu alte culori, precum roz, gri, bej sau alb, sau daca este declinat in diverse nuante: bleu ciel, bleumarin, turcoaz, mov.
Specialistii din compania noastra, Hansen Office Design, importator in Romania al unora dintre cele mai prestigioase branduri de mobilier de birou din Europa si nu numai, va stau la dispozitie pentru a va ajuta sa faceti cele mai bune alegeri in materie de mobilier, inclusiv in plan cromatic.