Principii si culori Feng Shui pentru un spatiu armonios

January 7, 2013 / Liviu Souca

Ce poate fi mai placut decat sa te intorci acasa dupa o zi incarcata si sa te simti bine, increzator, in deplina armonie cu tine insuti si cu elementele care te inconjoara… Spatiul pe care il numim acasa este un loc de intalnire cu familia si prietenii, in care trebuie sa ne putem odihni si revigora, fiind inconjurati de confort si liniste. Potrivit specialistilor in Feng Shui, atmosfera dintr-un anumit spatiu ne influenteaza stilul de viata. Aplicate corespunzator, atat acasa, cat si la birou, principiile Feng Shui ne ajuta sa cream un mediu propice dezvoltarii noastre si ne faciliteaza atingerea scopurilor pe care ni le-am propus.
Feng Shui-ul (termenul s-ar traduce prin sintagma vant si apa), care reprezinta studiul si analiza interactiunilor dintre om, spatiu si mediul inconjurator, ne poate ajuta sa ne imbunatatim calitatea vietii. Cu alte cuvinte, Feng Shui-ul constituie o filosofie de viata al carei obiectiv este existenta in armonie cu natura. In Feng Shui, diversele aspecte ale vietii, corespunzatoare aspiratiilor personale, precum sanatatea, dragostea, copiii, cariera, celebritatea, prosperitatea, sunt asociate, fiecare, cu un punct cardinal. De exemplu, sanatatea este orientata catre est. Analiza Feng Shui pentru amenajarea spatiului se bazeaza pe impartirea interiorului in noua arii, una dintre metodele de impartire fiind conform asa-numitului patrat Lo Shu. Astfel, peste planul spatiului se suprapune o grila cu noua patrate si se determina, pentru fiecare patrat, punctul cardinal caruia ii apartine acesta. Punctul cardinal determina aspiratiile personale.
Pentru o analiza cat mai completa, aceste informatii trebuie corelate cu cele referitoare la influenta celor cinci elemente: Lemn, Foc, Pamant, Metal si Apa. Fiecare element caracterizeaza un anumit tip de energie vitala Chi, fiind definit printr-un anotimp, o anumita orientare a spatiului, diverse materiale, forme si culori.
Elementul Lemn este asociat cresterii si vitalitatii. Corespunde anotimpului primavara si directiei est/sud-est. Este definit prin pozitia verticala, forma dreptunghiulara si prin materiale precum lemnul, bumbacul sau alte tesaturi naturale. Culorile corespunzatoare sunt verdele si albastrul.
Elementul Foc este asociat pasiunii si caldurii. Corespunde anotimpului vara si directiei sud. Este definit prin materialele plastic si metal si prin forma triunghiulara. Culorile corespunzatoare sunt rosul, rozul si violetul.
Elementul Pamant este asociat confortului si sigurantei. Corespunde sfarsitului verii. Este definit prin pozitia orizontala si prin materiale precum fibrele naturale, ceramica si caramida. Culorile corespunzatoare sunt galbenul si maroul.
Elementul Metal este asociat bogatiei. Corespunde anotimpului toamna si directiei vest. Este definit prin forma circulara si prin materiale precum metalul sau piatra dura. Culorile corespunzatoare sunt albul, auriul si argintiul.
Elementul Apa este asociat puterii si linistii. Corespunde anotimpului iarna si directiei nord. Este definit prin formele neregulate si prin materiale precum sticla. Culoarea corespunzatoare este negrul.
Principiile Feng Shui se articuleaza in jurul notiunilor de Chi (energia care guverneaza Universul), Yin si Yang (complementaritatea masculin-feminin) si in jurul celor cinci elemente prezentate mai sus. Atunci cand amenajam spatiul potrivit principiilor Feng Shui, ideal ar fi sa obtinem un echilibru intre cele cinci elemente. In cazul in care unul dintre elemente este dominant sau, din contra, lipseste, apar dezechilibre. Compania noastra, Hansen Office Design, are in portofoliu piese de mobilier si accesorii realizate dintr-o gama variata de materiale, in diverse forme si culori, pornind de la care puteti amenaja spatiul in stil Feng Shui. Alese corect si amplasate in puncte cheie, piesele de mobilier si accesoriile ne ajuta sa restabilim armonia in spatiul pe care il amenajam.