Sanatatea si performantele echipei, afectate de statul prelungit pe scaun
Doua treimi dintre cei care lucreaza la birou petrec mai bine de sase ore pe zi asezati pe scaun, fiind astfel predispusi la dureri de spate. Este ceea ce reiese dintr-un sondaj recent, intitulat, sugestiv, Work happy, Work well, in care se arata ca 63% din angajatii din companii petrec pe scaun cel putin sase ore zilnic. Dintre persoanele care au participat la sondaj, peste jumatate stau intr-o pozitie deficitara, in timp ce 48% recunosc ca nu se ridica deloc de la birou in timpul zilei de lucru. Din acelasi sondaj reiese ca 21% dintre angajati isi continua lucrul acasa, 32% dintre ei lucrand frecvent pana tarziu in noapte. Analizand obiceiurile care au impact negativ asupra lucrului la birou, sondajul realizat de Office Angels arata ca angajatii care petrec cel mai mult timp stand pe scaun lucreaza in departamentele de vanzari, marketing si media.
Potrivit doctorului Sabarini de la clinica Avicenna de la Berlin, statul pe scaun la birou, ore in sir, poate duce la probleme grave cu spatele. Printre acestea se numara slabirea musculaturii, o presiune mai mare la nivelul incheieturilor si ingreunarea circulatiei sanguine. Discurile intervertebrale se hranesc cu sange si oxigen, iar in lipsa acestora se pot deteriora, cauzand dureri puternice. Pentru a evita aceste probleme, persoanele care lucreaza la birou trebuie sa-si schimbe periodic pozitia in care stau pe scaun, iar angajatorii trebuie sa fie atenti ca birourile si scaunele sa fie adaptate la conformatia corporala a angajatilor. Le recomand celor care lucreaza la birou ca dupa o ora de stat pe scaun sa faca o pauza de 5 minute, in care sa se ridice de la masa de lucru si sa faca putina miscare, declara doctorul Sabarini, citat de Office Insight.
Studiul Work happy, Work well arata, de asemenea, ca doua treimi dintre angajatii intervievati iau pranzul la masa de lucru si ca jumatate dintre ei continua sa vina la birou chiar daca nu se simt bine. Multi angajati se simt tensionati la locul de munca si, ca urmare, muncesc mai mult si petrec mai mult timp la birou, incercand sa fie cat mai performanti. Ajung astfel sa-si sacrifice fericirea, sanatatea si starea de bine in general, este de parere Steven Kirkpatrick, managerul Office Angels. Companiile trebuie sa investeasca in crearea unui spatiu de lucru in care sa se puna accent pe bunastarea angajatilor. Cei care lucreaza la birou au nevoie de pauze la intervale regulate, in care sa faca miscare si sa ia masa in afara biroului ori de cate ori este posibil. In caz contrar, angajatii risca sa devina nemultumiti si sa se simta suprasolicitati, iar acest aspect poate afecta productivitatea companiei, afirma Steven Kirkpatrick.
In contextul in care munca la birou ocupa astazi o pondere mereu mai mare, iar numarul de ore de concediu medical ce apar ca o consecinta a pozitiei incorecte la birou creste ingrijorator, preintampinarea afectiunilor ce decurg dintr-o pozitie incorecta pe scaun reprezinta o problema deosebit de importanta pentru toate statele dezvoltate. Oricat ne-am stradui, stand pe un scaun obisnuit nu vom reusi sa avem o pozitie corecta prea mult timp. De aceea, sunt de preferat scaunele ergonomice, care ne asigura pozitia corecta in orice moment si indiferent de activitatea pe care o desfasuram. Scaunele ergonomice trebuie sa se ajusteze la conformatia corporala a fiecarui utilizator, sa dispuna de posibilitati variate de reglare – atat in inaltime, cat si in adancime – si sa ofere suport lombar. Pe langa functionalitate si performante tehnice, un scaun ergonomic de calitate trebuie sa raspunda si unor exigente de ordin estetic, motivate de orientarea ergonomiei moderne catre gasirea echilibrului intre util si placut. Un astfel de exemplu il reprezinta modelul de scaune ergonomice InTouch, de la Dauphin, distins cu sigiliul de calitate Red Dot in anul 2011. InTouch urmeaza toate miscarile utilizatorului, care se afla astfel permanent in contact cu sezutul si spatarul, pentru maximum de confort si pentru prevenirea defectelor posturale. Spatarul se pliaza pe spatele utilizatorului, asigurand pozitia optima si prevenind durerile ce apar atat de frecvent in zona lombara in cazul scaunelor obisnuite. Scaunul coordoneaza automat pozitia capului, a gatului, bustului, bratelor si picioarelor, eliberand incheieturile corpului de orice presiune. Scaunele ergonomice ale brandului german Dauphin sunt importate in Romania de compania noastra, Hansen Office Design.