La birou, in cautarea fericirii

DESIGN
March 18, 2013 / Liviu Souca

Designul spatiului de birou, investitie necesara pentru bunastarea si succesul angajatilorOare de ce ne este atat de greu sa impacam viata profesionala cu viata personala? Unii dintre noi au reusit, poate, sa ajunga la un echilibru intre cele doua, insa, pentru multi, acest echilibru ramane un deziderat aproape imposibil de atins. Pare atat de greu, incat ajungem sa ne intrebam daca acesta este rolul cel mai important al muncii, sa ne faca fericiti. In viziunea lui Frederick Herzberg, fiziologul american celebru pentru teoriile sale privind satisfactia si insatisfactia la locul de munca, designul spatiului de birou – corelat cu alte aspecte, precum statutul, salariul si relatiile interpersonale – este unul dintre factorii de ambianta de care depinde gradul nostru de multumire.
In general, se pare ca suntem mai fericiti cand ne place ceea ce facem – chiar daca lucram intr-un spatiu deloc atragator. In schimb, degeaba lucram intr-un birou amenajat dupa ultimele standarde daca nu ne place activitatea pe care o facem sau daca ne simtim stresati din cauza vietii personale nefericite. Relatia munca-fericire este adusa in prim-plan de un studiu recent, realizat de doi cercetatori din cadrul Departamentului pentru Performanta Economica de la London School of Economics, pe zeci de mii de britanici. Cei care au facut obiectul studiului au fost invitati sa foloseasca o aplicatie numita mappiness – un fel de harta a fericirii – pentru a-si inregistra gradul de multumire, nervozitate sau relaxare intr-un anumit moment, ca raspuns la diverse mesaje ce le erau trimise de cateva ori pe zi. Pentru ca cercetatorii sa poata corela cele 40 de situatii selectate in studiu cu trairile specifice, respondentii au fost rugati sa precizeze si ce faceau in momentul in care au primit un anumit mesaj. Majoritatea persoanelor incluse in studiu au aratat ca sunt fericite in momentele de tandrete cu persoana iubita, dar si atunci cand merg la cinematograf, la concert sau la teatru, sau cand fac sport.
Din acest studiu reiese ca munca… nu aduce fericirea: activitatea profesionala ocupa penultima pozitie in topul aspectelor care ii fac fericiti pe britanicii inclusi in studiu. In ceea ce priveste munca, se pare ca intervalul orar in care se lucreaza reprezinta un aspect important ce determina gradul de (in)satisfactie. Astfel, persoanele care lucreaza in alte intervale orare decat cele obisnuite tind sa fie mai nemultumite de munca lor. De asemenea, studiul arata ca cei care au posibilitatea de a lucra de acasa sunt mai fericiti decat cei nevoiti sa mearga zi de zi la birou.
Exista insa o metoda prin care munca la birou poate deveni o placere indiferent de intervalul orar in care lucrezi: investitia in designul de interior, in amenajarea unui spatiu de lucru prietenos, confortabil si, de ce nu?, personalizabil. Este cu atat mai bine cand designul placut se imbina cu relatii colegiale amiabile. Amenajarea biroului este un proces in care nu trebuie ignorat nici un amanunt. Conteaza fiecare pata de culoare, fiecare linie, iar lumina poate juca si ea un rol esential. Desi poate parea greu de crezut, mobilierul de birou chiar este un element important pentru bunastarea si succesul angajatilor, doua aspecte care se reflecta in performantele companiei. Pentru fiecare companie in parte, este nevoie de solutii de amenajare a spatiului specifice cerintelor si oportunitatilor, solutii care sa ofere echilibrul optim intre confort si utilitate, intre rafinamentul clasic si ultimele tendinte in domeniu. Esentiala este grija pentru detalii si, mai ales, constientizarea faptului ca fiecare companie, fiecare angajat, fiecare birou in parte reprezinta o provocare aparte, care necesita o solutie specifica. Pentru a va oferi aceste solutii, elegante si originale, compania noastra, Hansen Office Design, colaboreaza cu zeci de producatori internationali de prestigiu, dar si cu echipe intregi de arhitecti si designeri. Prin experienta acumulata, compania noastra vine in sprijinul dumneavoastra, pentru ca biroul in care va desfasurati activitatea sa devina o carte de vizita, iar munca sa fie o reala placere.