Flexibilitatea, definitorie pentru spatiile de birou moderne

FUNCȚIONALITATE
February 27, 2013 / Liviu Souca

Mobilierul de birou evolueaza catre dinamism si o mai mare libertate de miscare pentru utilizatoriModul in care lucram, modul in care functioneaza compania pe care o reprezentam se exprima foarte bine prin designul spatiilor de birou si prin mobilierul folosit in amenajarea lor. Este de ajuns sa privim cu atentie la cum este configurat spatiul de lucru si la ce obiecte ne inconjoara ca sa ne dam seama ce se intampla in jurul nostru si cum evolueaza lucrurile. Schimbarile in stilul de lucru la birou se produc cu rapiditate, de aceea spatiile de birou moderne sunt astfel concepute incat sa asigure maximum de flexibilitate, acesta fiind si singurul mijloc de adaptare la nevoile actuale ale angajatilor si de anticipare a provocarilor ce vor urma.
Procesul prin care cladirile evolueaza, de-a lungul timpului, pentru a satisface nevoile ocupantilor a fost descris in cartea How Buildings Learn, a autorului american Stewart Brand. In viziunea lui Brand, orice cladire se inalta pe sase niveluri, fiecare dintre acestea avand o anumita durata de viata: terenul in sine, care are un ciclu de viata masurat in secole, cladirea propriu-zisa – a carei durata de viata se intinde pe cateva decenii -, amenajarile interioare – cu o durata de viata masurata in ani -, tehnologia – care se poate schimba si la cateva luni – si diversele obiecte pe care le folosim zi de zi.
In cazul spatiului de lucru, gradul de eficienta a configurarii depinde de cat de bine reuseste designul sa impace tensiunile inerente intre cele sase niveluri, dar si de felul in care se adapteaza la schimbare. In ultimii ani, ritmul schimbarilor in stilul de lucru s-a accelerat, iar pentru designeri marea provocare consta in a gasi solutiile potrivite, a reduce costurile si, nu in ultimul rand, a crea spatii de lucru cat mai flexibile. Acum, elemente de design interior considerate, nu cu mult timp in urma, statice, sunt dinamice, iar accentul cade pe flexibilitate, atat la nivelul mobilierului, cat si in ceea ce priveste lumina, unitatile de depozitare si partitionarile. Diversele elemente care compun designul de interior definesc spatiul de lucru si contureaza identitatea corporativa. De aceea, este foarte important ca ele sa se adapteze usor la schimbare.
Mobilier de birou din colectia Double You, de la BULOSuccesul unei companii moderne depinde de creativitatea angajatilor. La randul ei, creativitatea este stimulata atunci cand doi sau mai multi colegi impart acelasi spatiu de lucru, care ar trebui sa fie cat mai flexibil si mai prietenos. Brandul belgian BULO, ale carui piese de mobilier sunt importate in Romania de compania noastra, Hansen Office Design, propune o solutie dinamica si flexibila de amenajare a spatiului de birou prin colectia Double You. Elementul de baza al colectiei Double You il reprezinta asa-numitul bench, un birou cu lungime si adancime variabile, reglabil pe inaltime. Utilizatorul poate fixa singur dimensiunea blatului, in functie de volumul de munca sau de sarcinile pe care le imparte cu alti colegi. Dinamismul este accentuat printr-o serie de accesorii originale, multifunctionale, dintre care se remarca panourile despartitoare flexibile, ce pot fi folosite si pe post de tetiera. Un alt element inedit il reprezinta skaterul-taburet si skaterul-suport pentru unitatea centrala a calculatorului.