Evolutii in stilul de lucru la birou: viitorul incepe azi

DESIGN
February 25, 2013 / Liviu Souca

[nggallery id=1]Astazi nu ne putem inchipui munca la birou fara calculator si cu greu ne putem desparti de tehnologie chiar si acasa. Si, totusi, in 1977, Ken Olson, fondatorul si presedintele Digital Equipment Corp, facea o predictie care acum, la mai bine de trei decenii de la acel moment, ni se pare amuzanta: nu exista nici un motiv pentru care cineva si-ar dori sa aiba un calculator acasa. Timpul, schimbarile de mentalitate, progresele din tehnologie si modificarea perceptiilor asupra lucrului – de la birou sau de acasa – au infirmat predictia lui Ken Olson. Acum, insusi modul de configurare a spatiului de lucru graviteaza, in marile companii, in jurul tehnologiei, fie ca este vorba despre calculatoarele de birou sau despre plasmele supradimensionate care fac posibila transmisiunea teleconferintelor in salile de sedinta.
De curand, doua dintre cele mai prestigioase scoli de business din lume, Cass Business School si Henley Business School, de la Londra, au realizat un studiu privind evolutiile din sfera lucrului la birou, publicat in volumul intitulat, sugestiv, Future Work: How Businesses Can Adapt and Thrive in the New World of Work. Potrivit studiului, doua treimi din cei 360 de manageri intervievati sunt de parere ca, in urmatorii zece ani, se va produce o revolutie in stilul de lucru. De asemenea, 90% dintre manageri au declarat ca angajatii sunt mai productivi atunci cand li se da posibilitatea sa decida cand, unde si cum sa lucreze.
Schimbarea deja a inceput. Dintr-un sondaj realizat de publicatia Human Resources pe profesionisti de top din resurse umane despre cum isi imagineaza acestia sediile centrale ale companiilor in viitor, reiese ca aproximativ 23% dintre cei intervievati spera ca, pana in 2014, sa se produca o descentralizare a puterii de decizie in favoarea filialelor. De asemenea, 14% dintre profesionistii de top din resurse umane si-au exprimat speranta ca sediile centrale vor fi, in viitor, aproape virtuale: angajatii vor avea un program mult mai flexibil si multi dintre ei vor lucra de acasa, din toate colturile lumii.
In ceea ce priveste spatiul de birou, acesta a evoluat odata cu atitudinile si asteptarile noastre fata de lucrul la birou, insa continua sa exprime anumite nevoi esentiale ale omului: nevoia de a fi alaturi de ceilalti, de a-ti structura timpul, de a simti ca apartii la o comunitate si de a te sti in siguranta. Astfel, in timp ce designul sau este din ce in ce mai suplu si mai simplificat, iar reglajele sunt din ce in ce mai inteligente, biroul continua sa exprime aceeasi relatie de apartenenta a angajatului la compania pentru care lucreaza. Se estimeaza ca, in viitorul apropiat, accentul va cadea din ce in ce mai mult pe spatiile deschise si pe asa-numitele shared desks. Un alt aspect important care se asteapta sa fie pus in valoare de spatiul de birou al viitorului este identitatea, atat pentru clienti, cat si pentru angajati, ca un mijloc de consolidare a relatiei cu organizatia. Spatiile de birou moderne sunt astfel gandite incat sa-i ajute pe angajati sa fie mai productivi, nu sa-i incorseteze sau sa-i alieneze, reducandu-le randamentul. Angajatii sunt incurajati sa controleze spatiul, sa-si puna amprenta asupra locului in care lucreaza si sa-l personalizeze.
Unul dintre brandurile din portofoliul companiei noastre, Hansen Office Design, care este mereu cu un pas inaintea evolutiilor din configurarea spatiului de birou, anticipand schimbarile, este brandul spaniol Actiu. Colectia de mobilier Arkitek, de la Actiu, este un exemplu elocvent pentru mobila viitorului. Arkitek este expresia unei viziuni arhitecturale asupra amenajarii spatiilor moderne de birou, fiind o linie perfecta pentru companiile care isi desfasoara activitatea intr-un decor al viitorului, in care fac lucrurile posibile in prezent. Punctul de rezistenta al colectiei il reprezinta structura robusta ce sustine suprafata de lucru din sticla, din melamina sau laminata, care lasa impresia ca ar fi suspendata in aer. Datorita sistemului inteligent de management al cablurilor, biroul este ordonat tot timpul, iar lucrul la birou devine o placere.