Biroul viitorului, asa cum era vazut in 1967
Predictii despre cum va arata biroul viitorului se fac, probabil, de cand a aparut conceptul de birou. Intr-o editie din anul 1967 a emisiunii sale Secolul XXI, jurnalistul si prezentatorul american de televiziune Walter Cronkite relata despre cum percepeau oamenii, la acel moment, evolutia stilului de lucru si a tehnologiei, cu trimitere la cum va arata casa anului 2001. El a prezis cu acuratete ascensiunea biroului de acasa si a televizoarelor cu ecran mare. In ceea ce priveste amenajarea locuintei in general, mai ramane de vazut cand vom avea drept ajutoare robotii care fac curatenie in locul nostru si, eventual, cand ne vom putea delecta cu un pranz care se gateste (aproape) singur.
Intr-adevar, biroul de acasa a devenit, pentru multi dintre noi, o necesitate, asa cum bine a intuit, in 1967, Walter Cronkite, cand spunea ca biroul va fi, in secolul XXI, locul din casa unde s-ar putea sa ne petrecem cel mai mult timp. Amplasat intr-un spatiu mai mult sau mai putin delimitat, biroul este astazi o prezenta constanta in locuintele noastre. Predictia lui Walter Cronkite despre omniprezentul birou la domiciliu s-a adeverit, chiar daca echipamentele tehnologice pe care le folosim la ora actuala au dimensiuni mult mai mici decat cele care apar in emisiunea din 1967. De exemplu, la acel moment, telefonul viitorului nu aducea prea mult cu smartphone-urile de astazi…
Tot in ceea ce priveste biroul de acasa, interesant este ca, inca din 1967, se prevedea aparitia sistemelor ce aveau sa faca posibile videoconferintele, transmiterea online a stirilor si realizarea transmisiunilor cu circuit inchis din restul locuintei – prefigurare a postei electronice de mai tarziu. Din nou, Walter Cronkite avea dreptate cand afirma ca, in secolul XXI, nici o locuinta nu va fi completa fara un sistem de comunicare computerizat. Singurul element care i-a scapat din vedere pare sa fie tocmai una dintre schimbarile sociale majore ce au avut loc intre timp: faptul ca biroul nu va mai fi un spatiu al barbatilor prin excelenta, ci, in egala masura, un spatiu de manifestare a creativitatii femeilor.
Predictiile lui Walter Cronkite s-au concretizat in mare parte si in ceea ce priveste restul locuintei. In multe din livingurile moderne, de pilda, troneaza astazi plasme supradimensionate prevazute cu sunet surround. In schimb, evolutiile in echipamentele de bucatarie nu au ajuns inca la nivelul science fiction prezis in 1967 de Walter Cronkite, care se astepta ca, pana in anul 2001, sa existe un aparat care sa-ti permita programarea ingredientelor dorite si sa-ti prepare, intr-un timp dat, un anumit fel de mancare. Sau, ceva inca si mai interesant: farfuriile de unica folosinta pe care sa le fabrici inainte de fiecare masa si care apoi se topesc. Asteptam inca si robotii minune care sa ne scape de datul cu aspiratorul, stersul prafului si celelalte indeletniciri casnice. La viteza cu care avanseaza tehnologia in zilele noastre, poate ca nu vom mai avea, totusi, prea mult de asteptat…
Evolutiile in spatiul de birou si la nivelul mobilierului care ii da viata continua. Designerii, receptivi la schimbarile de mentalitate si la modul nostru de raportare fata de munca la birou, anticipeaza viitorul, propunand modele realizate cu materiale de ultima generatie si cu forme futuriste. Este si cazul colectiei de mobilier directorial Luna, a celebrului brand italian Uffix, importat in Romania de compania noastra, Hansen Office Design. Semnata Paolo Pininfarina, linia de mobilier de birou Luna impune o noua viziune asupra formei si functiei biroului modern. Pare desprinsa din Razboiul stelelor si, totusi, Luna este cat se poate de reala, fiind expresia unui limbaj estetic inovator, ce permite utilizatorului un dialog personalizat cu spatiul in care isi desfasoara activitatea. Specifica pieselor de mobilier din colectia Luna este structura arcuita, asimetrica, din aluminiu, a carei eleganta este dublata de suprafata din sticla, ce creeaza originale jocuri de lumina si efecte de transparenta. In 2007, Paolo Pininfarina – faimos si pentru designul unuia dintre cele mai exclusiviste modele Ferrari, Ferrari FF – a fost recompensat, pentru aceasta colectie, cu premiul Good Design, decernat de Chicago Athenaeum – Muzeul de Arhitectura si Design de la Chicago.
Mai jos puteti urmari un fragment din emisiunea Secolul XXI a lui Walter Cronkite, in care este prezentat biroul viitorului, asa cum se presupunea ca va arata acesta, in anul 1967.