Episodul 2: arhitecți pe care iubim să-i urmărim: Bjarke Ingels – adeptul ideii ”sustenabil = lifestyle mai bun”

ARHITECȚI
February 17, 2016 / Diana Blinda

image001Bjarke Ingels- fondator și partener creativ al BIG (Bjarke Ingels Group), este danezul văzut ca l’enfant terrible al arhitecturii contemporane.

Ingels și-a început procesul artistic în postura de carticaturist și a decis să înceapă studiul formal al arhitecturii în speranța că îi va îmbunătăți talentul la desen. Primul studio fondat de Ingels împreună cu Julien De Smedt a fost PLOT, cu care au realizat, spre exemplu piscina din portul Copenhagăi.

image003

A bătut recordul celor mai tineri arhitecți care să susțină Annual Architecture Lecture la prestigioasa instuție londoneză Royal Academy of Arts, iar BIG Architects este una dintre cele mai căutate firme de arhitectură la ora actuală.

Stilul lui Bjarke Ingels ar putea fi descris printr-un optimism debordant, care este simultan și jovial, și practic, dar și ușor accesibil. În 2009, Ingels a vrut să exprime public viziunea sa artistică, prin manifesto-ul Yes is More, în care conceptele sale în care filosofia întâlnește arhitectura, au fost explicate sub forma unei benzi desenate. Să ne uităm pe câteva dintre proiectele care ne-au făcut cu ochiul:

În peisajul arid al Arizonei, BIG a propus acest Big Pin, un punct de referință în oraș, care dorește să inspire dinamism, dar și să își miște vizitatorii. Structura este inspirată de iconica clădire a muzeului Guggenheim, dar de data asta, nu intri în structură pentru a admira arta, ci orașul devine arta.

image005

image007Observation Tower, în Phoenix, Arizona

Pentru popularul liceu danez Gammel Hellerup, BIG au creat un acoperiș fluid, care la suprafață este un loc de socializare, iar înăuntru găzduiește un spațiu multi-use, destinat multitudinii de activități, de la cele sportive, la altele creative.

image009

image011

Turnul TEK din Taiwan este o replică a unui oraș transpus pe verticală, de aceea structura spiralată, inspirată de texturile ciupercilor, creează vizual o fațadă continuă. Acoperișul clădirii este un parc public, dar și un cadru informal pentru performance-uri artistice.

image013

image015

Despre pavilionul danez de la EXPO Shanghai 2010, Ingels spune: “există această percepție că un stil de viață sustenabil devine mai puțin distractiv. Iar noi am vrut să replicăm în acest pavilion un oraș precum Copenhaga, unde sustenabil înseamnă și un lifestyle mai bun”. Experiența în acest pavilion, face vizitatorul să se simtă ca în Copenhaga, pe vestitele benzi de bicicletă albastre, pe cele 1500 de biciclete care puteau fi închiriate în pavilion, culminând cu statuia Micii Sirene din interior.

image017

Iar cel mai recent proiect BIG împreună cu Heatherwick Studios, va fi crearea sediul Google din Mountain View California, iar planurile oazei inspiraționale tocmai au fost făcute publice.

image019

Imaginea principală surprinde muzeul Audemars Piguet din Elveția.

Surse info: archdaily.com.