Cum își pune coworking-ul amprenta în office design

TENDINȚE
February 11, 2016 / Diana Blinda

image001Adio, structură clasică de birou+scaun+calculator. Adio, birouri corporate. Bun venit în lumea coworking-ului, unde totul e flexibil și autentic.

Standardul de office design trece momentan printr-o mulțime de schimbări. Responsabil pentru asta: trendul de co-working pe care lumea contemporană îl experimentează din ce în ce mai mult. Datorită tehnologiei mobile și dorinței oamenilor de a se îndepărta de profesii tradiționale, spațiile de coworking au devenit foarte căutate. Putem considera că spațiul acum nu mai este ocupat, ci mai degrabă consumat, iar oamenii care lucrează în birouri au devenit membri. Asistăm, deci la un spațiu de muncă funcțional, agil, colaborativ, care a luat ce era mai bun din cultura cafenelelor sau a cluburilor private.

image003

Coworking-ul este prezent în medii urbane unde există o cultură a businessurilor de tip start-up, cu precădere în domenii creative sau digitale, ca media, telecom sau tehnologie. Se presupune că în 3 ani de zile, numărul global de spații de coworking va ajunge la 50.000. Londra, capitala de nedisputat a startup-urilor europene are deja 1.000 de locuri și acest efect este sesizabil și pe piața imobiliară, unde chiriile din zona de est, nucleu al industriilor creative, a ajuns comparabilă cu cele din centru-vest, zona premium cu costurile cele mai mari.

image005Sediul WeWork South Bank, Londra

În plus, dezvoltatorii de proprietăți au realizat această tranziție în piață și își adaptează clădirile la trendul de coworking, colaborând cu entități ca WeWork, cea mai utilizată platformă de spații de birou colective. Popularitatea spațiilor de coworking a ajuns să influențeze și designul de birou. Dacă întrebi pe cineva cum ar trebui să arate biroul perfect, mai mult ca sigur va descrie un scenariu desprins dintr-un spațiu de coworking: fără vreun pic de mobilier corporate; cu canapele, fotolii sau scaune comode; internet de cea mai înaltă viteză; oameni interesanți cu care să lucreze și neapărat cu o cantină cu mâncare și cafea proaspătă.

image007Fotolii Badminton by Actiu, ideale pentru zona de lounge

image009
Canapeaua Stone by Quinti, care transformă un lounge corporate într-unul prietenos

image011
Fotoliile și masa de cafea din gama X Big by Alma Design fac pauzele de cafea mult mai plăcute.

Google, de exemplu, deși este definit ca o corporație, are până în momentul de față 6 birouri globale dedicate coworkingului pentru stratup-uri, care au și rol de incubator creativ.

image013Sediul Google din Madrid, realizat de firma de arhitectură londoneză Jump Studios

Așadar, generația actuală dorește ca biroul să fie un atuu al jobului său; trebuie să depășească designul funcțional și să se transforme într-un loc ofertant, flexibil, personalizat, care poate fi folosit la capacitatea sa maximă atât din prisma tehnologiei, dar și a interacțiunii umane.

image015Impact Hub, Oakland

Suntem convinși că, treptat, marile companii vor renunța la designul actual și vor îmbrățișa acest model de coworking care e cât se poate de adaptat momentumului. Nu putem decât să așteptăm cu sufletul la gură schimbările pe care coworkingul le va aduce în lumea de office design și să ne bucurăm de ele.

Sursă info: http://workplaceinsight.net/

Imaginea principală este cu recepția biroului WeWork Hollywood.