Culorile reci in designul de interior
In designul de interior, culorile definesc spatiul si influenteaza sentimentul de confort. In ceea ce priveste culorile reci, acestea mai sunt cunoscute si drept culori pasive (spre deosebire de culorile calde, denumite culori active) si sunt folosite pentru a imprima spatiului prospetime, calm si o anumita nota de discretie. Spre deosebire de culorile calde, culorile reci dau impresia de distanta, ceea ce le face ideale pentru spatiile mici, pe care le fac sa para mai mari. Tonurile reci se grupeaza in jurul culorilor albastru, verde, violet si nuantele derivate.
Asociate astrului selenar, culorile reci au proprietati calmante. Despre albastru se spune ca este culoarea intuitiei, a linistii si stabilitatii. In designul de interior, albastrul calmeaza, destinde atmosfera si ne ajuta sa combatem starile de insomnie, nervozitate si hipertensiune (scade presiunea arteriala). In general, albastrul este culoarea care provoaca reactiile emotionale cele mai moderate. Verdele este pus in legatura cu generozitatea, intelegerea, toleranta si inspiratia. Este o culoare odihnitoare pentru ochi, care echilibreaza si favorizeaza opiniile si judecatile drepte. Cu toate acestea, verdele poate stimula si stari mai putin benefice, precum nesiguranta sau inconstanta. Turcoazul, nuanta derivata din verde, este linistitor, revigorant si se crede ca are proprietatea de a calma starile de nervozitate. La randul sau, violetul este asociat ideilor de luciditate si echilibru, fiind o culoare propice meditatiei.
In designul de interior, culorile reci sunt folosite rar fara a intra in combinatie cu alte nuante, mai calde. Un spatiu in care ar exista doar culori reci ar crea senzatia unei atmosfere glaciale. Pentru a contrabalansa efectul creat de culorile reci intr-un anumit spatiu, putem utiliza, de exemplu, parchet din lemn intr-o nuanta deschisa sau piese de mobilier deschise la culoare, care se vor imbina foarte bine cu alte elemente de decor ce au in componenta albastru sau gri. In general, pentru a crea o ambianta armonioasa, este indicat sa asociem culorile reci cu materiale calde, cum sunt lemnul, bumbacul, inul – materiale cat mai naturale.
Pentru o atmosfera cat mai placuta, culorile reci au nevoie de lumina calda. Culorile reci deschise reflecta lumina. De aceea, o incapere mobilata in nuante reci, dar deschise, va fi foarte luminoasa in timpul zilei. In ceea ce priveste iluminatul artificial, trebuie sa avem grija sa nu facem culorile reci inca si mai reci decat sunt, prin utilizarea unei lumini neadecvate. In acest caz, este bine sa alegem o lampa in nuante calde, cu becuri albe cu puterea de 75 wati.
Un caz special este cel al nuantei rosu-violet. Din cauza fenomenului de interactiune a culorilor, o astfel de nuanta poate parea mai calda daca este pusa langa o culoare rece, cum este verdele, sau, din contra, mai rece in asociere cu o culoare calda, precum portocaliul.
Culorile reci sunt considerate vedetele anului 2012, fie ca vorbim despre pereti, accesorii de interior, textile sau mobilier. In spatiul de birou, culorile reci creeaza o atmosfera sobra, formala, fiind potrivite pentru amenajarea birourilor directoriale, carora le imprima o nota de profesionalism si seriozitate. Prin mobilierul de la branduri renumite pe plan international pe care le importa in Romania, compania noastra, Hansen Office Design, va ajuta sa va transformati biroul intr-o veritabila carte de vizita.