Culorile calde si culorile reci in designul de interior
Nu suntem intotdeauna constienti de efectul pe care universul culorilor il poate avea asupra trairilor noastre. Cu toate acestea, culorile imprima spatiului personalitate, iar pe noi ne pot predispune la anumite stari. Asadar, inainte de a incepe amenajarea oricarui spatiu, este bine sa ne gandim la senzatiile pe care dorim sa le traim, dar si la activitatea pe care intentionam sa o desfasuram acolo. In functie de acest criteriu vom alege si culorile care vor imbraca spatiul. Cand vorbim despre culori, una dintre distinctiile care se face este intre culorile calde si culorile reci. In timp ce culorile reci (gama de albastru, verde si violet) fac ca spatiul in care sunt folosite sa para mai mare, iar obiectele mai indepartate, culorile calde confera spatiului caldura, facandu-l mai primitor, mai mic si mai intim.
In cercul cromatic, care prezinta succesiunea celor douasprezece culori – primare, secundare si tertiare -, culorile calde corespund nuantelor care variaza intre galben si rosu-violet. Sunt sase astfel de culori calde, care evoca soarele si focul: galben, galben-portocaliu, portocaliu, rosu-portocaliu, rosu si rosu-violet.
Spre deosebire de culorile reci, care exprima prospetime, calm si liniste, culorile calde sunt asociate ideilor de caldura, buna-dispozitie, energie si placere. Sunt elegante, moderne si confera spatiului un plus de profunzime. Astfel, rosu este interpretat drept culoarea pasiunii, a curajului, iubirii, sexualitatii, dar si a pericolului. Despre rosu se spune ca accelereaza ritmul cardiac si stimuleaza activitatea inimii. Cand este prea intens, rosul poate deveni greu de suportat si obositor. Portocaliul invita la buna-dispozitie, la miscare, destindere si placere, stimuland activitatile creative. La randul sau, galbenul este considerat culoarea ideala pentru activitatile intelectuale, de aceea este foarte indicat in amenajarea spatiului de birou.
Toate nuantele de rosu si ocru provoaca o senzatie de caldura atestata de cercetatorii in domeniu, indiferent de temperatura camerei in care sunt utilizate. In incaperile orientate catre nord, culorile calde compenseaza lipsa expunerii la lumina soarelui. Cu toate acestea, nuantele precum rosu si ocru, deosebit de stimulatoare, sunt de evitat in spatiile destinate relaxarii, cum este dormitorul. In schimb, galbenul si portocaliul sunt lejere, vesele, confortabile si favorizeaza comunicarea interpersonala, ceea ce le face sa se integreze de minune in living, salon sau bucatarie.
In cromoterapie, culorile calde contribuie la cresterea fluxului energetic, in timp ce culorile reci au proprietati regeneratoare. Din aceasta perspectiva, rosul stimuleaza spiritul, portocaliul tonifica organismul, iar galbenul stimuleaza intelectul. Specialistii pun in legatura nuantele calde cu respectul fata de natura, iar relatia armonioasa cu natura creeaza o ambianta pe cat de linistitoare, pe atat de generoasa, perfecta pentru a transforma orice spatiu intr-un microunivers primitor si agreabil.
Distinctia cald-rece la nivelul culorilor are o importanta deosebita in amenajarea biroului. In timp ce culorile reci se preteaza foarte bine pentru birourile directoriale, exprimand sobrietate, seriozitate si profesionalism, nuantele calde sunt preferate pentru spatiile de lucru tip open office, carora le imprima luminozitate si o doza de familiaritate, necesara intr-un spatiu in care accentul cade pe colaborare, comunicare interpersonala si creativitate. Specialistii din compania noastra, Hansen Office Design, va stau la dispozitie pentru a va ajuta sa faceti cea mai buna alegere in materie de culori pentru spatiul de birou de acasa sau de la locul de munca, venind in intampinarea nevoilor dumneavoastra cu piese de mobilier de la branduri de renume international.