Amenajarea interiorului in culori calde
In cercul cromatic, culorile calde sunt reprezentate de rosu, galben, portocaliu si diversele nuante ale acestor culori care evoca stralucirea Soarelui si focul. Despre culorile calde se spune ca influenteaza functionarea organismului: cresc adrenalina, accelereaza respiratia, cresc presiunea sanguina si temperatura corpului, facandu-ne sa ne fie… cald. Cu cat culoarea este mai intensa, cu atat caldura pe care o degaja este mai mare. Dincolo de efectele lor in plan fizic si psihic, in designul de interior, culorile calde creeaza o ambianta intima, confortabila, dand iluzia ca spatiul este mai mic decat in realitate.
Nuantele de rosu, galben si portocaliu sunt stimulatoare, dinamizante, trezesc emotii puternice, dar, in acelasi timp, pot fi linistitoare, calduroase, primitoare. In general, preferinta pentru culorile calde exprima un caracter extrovertit. In plus, despre nuantele luminoase si calde, precum galben si portocaliu, se spune ca imbunatatesc coeficientul de inteligenta. Culorile calde sunt ca o infuzie de energie, exprima entuziasm, bucurie si chiar fericire. Este unul dintre motivele pentru care rosu reprezinta culoarea care se bucura de cel mai mare succes in actuala societate de consum, fiind un aspect important al identitatii vizuale a unor branduri faimoase, precum Coca-Cola sau Ferrari, dar si a unor produse asociate seductiei si pasiunii, cum este rujul de buze.
Ne putem intreba, firesc, cum se masoara caldura culorilor. Un indiciu relevant pentru nivelul de caldura al culorilor il constituie ceea ce specialistii numesc temperatura culorilor, masurata in kelvini. Contrar a ceea ce am putea crede, culorile calde au o temperatura mai scazuta – intre 2.700 si 3.000 kelvini, mergand de la galben deschis la rosu -, in timp ce culorile reci au o temperatura mai ridicata – de peste 5.000 kelvini.
In designul de interior, culorile calde diminueaza distanta si fac incaperile sa para mai intime. De asemenea, rosul, galbenul, portocaliul si nuantele lor confera spatiului profunzime, facand ca obiectele usoare sa para mai grele. Sunt recomandate pentru a atrage atentia asupra anumitor componente ale spatiului, fie ele piese de mobilier sau obiecte decorative. Culorile calde se potrivesc foarte bine in interioarele amenajate intr-un stil mai traditionalist. Ca sa nu devina monotone, nuantele calde este bine sa fie alternate cu note reci. De exemplu, galbenul solar poate fi combinat cu lila deschis sau cu purpuriu inchis.
Cu toate ca ne dorim adesea ca ambianta de acasa sa fie plina de energie, nu putem miza intotdeauna pe o paleta cromatica predominant calda, mai ales daca avem un caracter introvertit. In acest caz, este indicat ca nuantele calde sa fie folosite ca accente, in combinatie cu tonuri reci, dominante. Albul, negrul, nuantele de gri si celelalte tonuri neutre se integreaza bine intr-o schema cromatica alcatuita din nuante calde.
Culorile calde sunt potrivite in spatiile destinate socializarii si interactiunii: living, salon, bucatarie. Se intalnesc frecvent in restaurante si baruri, unde comunicarea interpersonala este foarte importanta. In ceea ce priveste amenajarea spatiului de birou in culori calde, alegerea nuantelor depinde de atmosfera pe care intentionam sa o cream. Pentru motivarea angajatilor, de exemplu, sunt de preferat culorile calde vii, luminoase, care induc o stare de entuziasm. Alegerea corecta a culorilor ne poate ajuta sa ne transformam biroul de acasa intr-un spatiu in care sa ne faca placere sa lucram. Sunt de preferat nuantele care creeaza o ambianta calduroasa si familiara, nu neaparat cele care evoca atmosfera corporate, oficiala.
Specialistii din compania noastra, Hansen Office Design, va stau la dispozitie pentru a va ajuta sa va personalizati spatiul de birou alegand piesele de mobilier in culorile cele mai potrivite, in functie de ambianta in care doriti sa va desfasurati activitatea.