Combinatii cromatice clasice in designul de interior

December 10, 2012 / Liviu Souca

Asa cum, in moda, exista culori si combinatii de culori care nu se demodeaza niciodata, fiind, in acelasi timp, elegante si moderne, si in designul de interior exista combinatii cromatice clasice, care asigura echilibrul in spatiul pe care dorim sa-l amenajam. In moda, se spune ca prea multa culoare ucide culoarea. Din acest motiv, canoanele de stil recomanda sa nu arboram mai mult de doua (maximum trei) culori o data, pentru a evita efectul clown. In designul de interior, potrivit teoriei culorilor, combinatiile cromatice armonioase includ oricare doua culori diametral opuse pe cercul cromatic, oricare trei culori aflate la distanta egala pe cercul cromatic formand un triunghi sau oricare patru culori care formeaza un patrat (doua perechi de culori diametral opuse pe cercul cromatic). Combinatiile cromatice clasice, armonioase, se numesc scheme cromatice.
Pentru a asorta cu succes culorile in amenajarea locuintei sau a spatiului de birou, puteti porni de la urmatoarele combinatii clasice:
– schema monocromatica: cea mai simpla – alegeti o culoare, pe care o variati la nivel de luminozitate si saturatie.
– schema culorilor complementare: reprezinta culorile diametral opuse pe cercul cromatic, care se completeaza foarte bine. Puse alaturi in acelasi spatiu, creeaza o senzatie de plenitudine. Efectul cel mai placut se obtine atunci cand se asociaza o culoare rece cu una calda, de exemplu rosu cu verde sau albastru.
– culori complementare dublate: constituie un ansamblu de trei culori – o culoare dublata de cele doua culori vecine directe ale complementarei sale. Aceasta asociere permite crearea unui decor contrastant.
– triadele de culori: trei culori aflate la distanta egala unele de celelalte pe cercul cromatic, formand astfel un triunghi echilateral. Se obtine un efect echilibrat.
– tetradele de culori: reprezinta fiecare dintre cele patru culori din dreptul colturilor unui patrat suprapus pe cercul cromatic.
– culorile complementare repetate: o culoare initiala, in combinatie cu doua culori vecine si complementarele acestora. Asociere ideala pentru un decor echilibrat. Atentie, totusi, sa nu supraincarcati interiorul. Atunci cand se folosesc mai mult de trei culori, spatiul risca sa para incarcat in exces.
– schema culorilor analoge: alegeti trei culori adiacente de pe cercul cromatic. Ajustati-le folosind diferite niveluri de luminozitate. Combinatiile analoge se intalnesc frecvent in natura (de pilda, diversele nuante de albastru ale marii) si creeaza o ambianta confortabila.
– schema split complementary: alegeti trei culori adiacente de pe cercul cromatic, la care adaugati complementara culorii din mijloc. Culoarea complementara va mentine echilibrul.
La nivel de echilibru intre culori, este bine de stiut ca, adesea, designerii de interior stabilesc proportii teoretice pornind de la trei culori: 70% pentru prima culoare, 25% pentru a doua culoare, 5% pentru cea de-a treia culoare. Regula nu este batuta in cuie, mai ales atunci cand este vorba despre mobilier si accesorii.
In ceea ce priveste amenajarea spatiului de birou, unitatea si armonia cromatica ar trebui sa fie un principiu de baza. Atunci cand culorile sunt bine alese si se imbina adecvat, creand un echilibru, biroul transmite imaginea dorita: profesionalism, seriozitate, atentie la detalii. Este un aspect cu atat mai important in cazul birourilor de tip directorial, caracterizate de stilul formal, oficial. Compania noastra, Hansen Office Design, va pune la dispozitie o gama variata de mobilier de birou de la branduri renumite pe plan international si va ofera consilierea de care aveti nevoie pentru a face alegerile cele mai potrivite in materie de amenajare a spatiului de lucru, inclusiv in plan cromatic.