Birourile de co-working: de la necesitate la design de top
Imaginea de sus: în holul The Fueled Collective, din New York, unde o zonă de scări a fost transformată într-o zonă de lounge.
Conceptul de spațiu pentru co-working a apărut la început ca o nevoie din partea startup-urilor și a freelancer-ilor de a conta pe un birou cu o chirie convenabilă, dar într-un mediu în care ar putea colabora cu alte minți dornice să provoace status quo-ul. De regulă, în aceste birouri funcționează mai multe businessuri mici și tipurile de abonamente variază în funcție de nevoile fiecărui start-up. De exemplu, se pot închiria birouri, fie individuale sau pentru echipe, dar și presupun un acces la serviciile din hub-ul de co-working, de la camere de divertisment sau săli de conferință.
Succesul platformelor ca WeWork sau Share Your Office, active în Statele Unite, dar și în orașele europene orientate către industria startup-urilor ca Londra, Berlin sau Paris, nu pot decât să confirme că acest trend a prins amploare și a devenit o practică uzuală pentru tinerii antreprenori. Treptat, din simple birouri open-space, spațiile de co-working se transformă în adevărate office-uri statement cu ajutorul firmelor de arhitectură dornice să creeze spații care să îi inspire constant pe oamenii care le ocupă.
Un exemplu recent este fosta clădire iconică CBS Radio din Hollywood, construită după planurile arhitectului modernist William Lescaze în 1938. Acum face parte dintr-un plan mare de dezvoltare numit Columbia Square sub îndrumarea arhitecturală a Rockwell Group. În acest birou de co-working, designerii au dorit să dea senzația unui club eclectic, decorat cu mult lemn, covoare marocane, lounge-uri cu canapele comode, zone de birouri open-space, dar și semi-private, o cafenea și o terasă cu priveliște. Au dorit să păstreze un dialog cu designul inițial, menținând deschise detaliile metalice din structura originală, dar și câțiva pereți din beton nefinisat.
În Londra, capitala europeană de nedisputat a startup-urilor nu putem să nu menționăm The Clubhouse, cu două birouri în zona high-end Mayfair.
Iar berlinezii vor avea în curând Hackescher Markt, un hub destinat industriilor creative și cu un design cât se poate de contemporan, situat exact lângă Alexanderplatz.
Acest trend nu poate decât să ne bucure și de-abia așteptăm să îl vedem aplicat în cât mai multe orașe!
Sursă foto: http://fueled.com/coworking-space-ny
Sursă info: fastcodesign.com