Arhitecți pe care iubim să-i urmărim – Episodul 1: Clive Wilkinson

ARHITECȚI
January 28, 2016 / Diana Blinda

Funny_Or_Die_Offices_by_Clive_Wilkinson_dezeen_468_10

Dorim mereu să ne găsim sursele de inspirație doar la cei mai buni. Așa că lansăm seria arhitecților care au reușit de-a lungul timpului să ne impresioneze prin abordarea lor fresh și prin proiectele din ce în ce mai curajoase. În primul episod, vi-l prezentăm pe Clive Wilkinson.

Wilkinson, omul din spatele biroului eponim de arhitectură (CWA), s-a născut în Cape Town și este considerat unul dintre pionerii designului de office. Din proiectele importante pe care le adună protofoliul lui fac parte sediul new-yorkez al JWT sau Mother Advertising din Londra, iar probabil cel mai impunător este realizarea designului interior pentru una dintre încăperile Googleplex, marele sediu Google din Silicon Valley. Totul a început cu dorința arhitectului de a include elemente de urbanism în procesul de animare și organizare a unor spații foarte largi de birouri, principiu pe care l-a aplicat în designul agenției TBWA\Chiat\Day din Los Angeles, faimosul sediu cu teren de baschet indoor.

990216TbwaLAFotoworks061

În timpul studiilor formale, s-a bucurat de îndrumarea profesională a renumiților arhitecți Zaha Hadid și Rem Koolhaas. Preferința lui Clive Wilkinson pentru office design derivă din dorința arhitectului de a lăsa o amprentă pregnantă în conștiința omului, care crede că este dată mai curând de aspectul unui spațiu pe care acesta îl ocupă, decât de exteriorul lui.

Biroul companiei de entertainment Funny or Die din West Hollywood se numără printre ultimele proiecte finalizate de Clive Wilkinson Architects. Designul se remarcă prin culorile vibrante, aproape desprinse din schema cromatică CMYK, sugestive pentru atitudinea dinamică a companiei.

Funny_Or_Die_Offices_by_Clive_Wilkinson_dezeen_468_6

Pentru sediul din New York al Barbarian Group, CWA au inventat un birou continuu de 380 metri lungime. Dorința megalomaniacă a arhitectului a gândit această suprafață din lemn învelit în rășină lucioasă albă, desprinsă din structura firelor de electricitate care îi conectează pe toți angajații. Acest proiect a adus biroului de arhitectură condus de Wilkinson prestigiosul premiu pentru best office design la Inside World Festival of Interiors în 2014.

Clive-Wilkinson-Architects-Super-Desk-at-Barbarian-Offices_dezeen_784_9

Clive-Wilkinson-Architects-Super-Desk-at-Barbarian-Offices_dezeen_784_1

Iar cu headquarters-ul pentru Fox Head, producătorul californian de îmbrăcăminte specializată de motorcross, CWA au depășit barierele imaginației, printr-un design angular, care inspiră putere și aproape și agresivitate, exact cum o face și brandul pe care îl găzduiește.

Fox-Hero_960x550

Fox-Head-by-Clive-Wilkinson-Architects_dezeen_5

Până la episodul următor, stay tuned pentru mai mult design!

Sursă informații: dezeen.com, clivewilkinson.com.