Elementul Lemn in Feng Shui, vitalitate si curaj prin verde si albastru
In Feng Shui, elementul Lemn se exprima cel mai bine prin verde si albastru. Lemnul simbolizeaza cresterea, dezvoltarea si simtul organizarii, fiind asociat adesea cu inceputul unei vieti noi, exprimand forta si vitalitate. Ne duce cu gandul la renasterea naturii, la florile si copacii care inmuguresc odata cu sosirea primaverii. De altfel, elementul lemn corespunde anotimpului primavara. Lemnul este un element foarte apropiat de om, pentru ca, asemenea omului, plantele se dezvolta pe verticala, din pamant catre cer. Atat la exteriorul, cat si in interiorul casei, lemnul formeaza un invelis, o structura de rezistenta.
Culorile reprezinta solutia cea mai rapida si mai eficienta pentru a ne schimba starea de spirit, dar si ambianta din jurul nostru. Elementul Lemn se exprima cel mai bine prin diversele nuante de verde si albastru.
In Feng Shui, verdele exprima tot ce tine de renasterea naturii: forta primaverii, inmugurirea plantelor. In acest sens, culoarea verde traduce curajul de a intreprinde. De aceea, este recomandata in camera copiilor, pentru ca cei mici descopera lumea prin joaca. Verdele smarald este simbolul bogatiei spirituale, fiind asociat cu inteligenta, curajul, deschiderea catre provocari. Este o nuanta indicata in spatiul de birou.
La randul sau, albastrul reprezinta constanta, evolutia permanenta si dorinta de perfectionare. Pentru ca este propice meditatiei, este recomandat a fi folosit in spatiile destinate studiului si muncii intelectuale. Albastrul turcoaz exprima liniste, bunavointa, permanenta, fiind astfel potrivit, de pilda, pentru camera parintilor.
Cum integram elementul Lemn in spatiul pe care dorim sa il amenajam
Cel mai simplu ar fi, bineinteles, sa folosim piese de mobilier din lemn. Energia vitala Chi va fi insa potentata daca, pe langa mobilierul din lemn, vom introduce in spatiul pe care il amenajam plante verzi. Putem alege orice planta, indiferent de dimensiuni sau specie. Cu toate acestea, anumite plante sunt de evitat. Bonsaii, de pilda, deoarece modul lor de crestere a fost modificat pentru ca ei sa ramana la dimensiuni mici. Din aceasta cauza, bonsaii nu se mai dezvolta natural. Cactusii nu sunt nici ei indicati, din cauza acelor, despre care se crede ca tulbura armonia din incaperea unde se afla.
Pentru ca elementul Lemn sa fie valorificat la maximum, este indicat sa fie amplasat la est, pentru a imbunatati relatiile de familie si starea de sanatate. Simbol al cresterii, elementul Lemn este legat si de Soarele care rasare de la est. Lemnul poate fi amplasat si la sud-est, pentru a atrage prosperitatea si bogatia. In schimb, este de evitat pozitionarea Lemnului la sud-vest, nord si nord-est.
Adesea, elementul Lemn este folosit pentru a imbunatati circulatia energiilor intr-un anumit spatiu. Una dintre proprietatile lemnului este ca absoarbe, conserva si raspandeste energiile in toata casa. De exemplu, asezand la baza unei scari din lemn un vas cu o planta de dimensiuni mari, lemnul va capta energia pozitiva, mentinand-o in interiorul locuintei. In gradina, un rand de copaci se interpune ca o bariera intre energiile negative ale strazii si casa.
In Feng Shui, totul se bazeaza pe echilibrul si armonia dintre cele cinci elemente, de aceea o atentie deosebita este acordata felului in care sunt produse aceste cinci elemente. In ciclul de producere a elementului Lemn, lemnul alimenteaza Focul, insa focul mistuie lemnul. Lemnul se naste din Apa, dar este distrus de Metal. Din aceasta perspectiva, elementul Lemn se imbina foarte bine cu elementul Apa, pentru ca apa ajuta lemnul sa traiasca. In schimb, sunt de evitat asocierile Lemn-Metal in care Metalul este predominant. Nu este insa nici o problema daca piesele de mobilier au insertii metalice sau manere din metal.
Lemnul este un element interesant, fiind, in acelasi timp, dur si maleabil. Din aceasta perspectiva, in plan psihologic, se identifica atat cu furia stapanita, cat si cu depresia. Lemnul simbolizeaza si trecerea timpului, prin transformarile pe care le sufera. In casa, sa ne gandim doar la parchetul foarte vechi care scartaie sub picioare sau la o usa care, cand vremea e umeda, se inchide cu greutate.
In designul de interior, pentru a obtine un echilibru perfect, elementul Lemn se poate asocia cu materiale mai reci, precum piatra, sticla sau ceramica. Astfel de combinatii benefice se regasesc si in piesele de mobilier din portofoliul companiei noastre, Hansen Office Design.