Mai aproape de succes prin rosu si elementul Foc
In Feng Shui, elementul Foc reprezinta caldura, inteligenta, dinamismul, magnetismul, carisma, entuziasmul. Potrivit ciclului celor cinci elemente din Feng Shui, Focul este un element puternic, alimentat de Lemn si distrus de Apa. Este asociat anotimpului vara si culorilor vii, cum sunt rosul, portocaliul sau rozul, care ii exprima cel mai bine caracterul: vitalitate, bucurie, opulenta. Rosul este o culoare de tip Yang, stimulanta, puternica. Are o conotatie pozitiva, fiind simbol al curajului si succesului, dar si al pasiunii, fertilitatii si fericirii. In cultura chineza, rosul este asociat cu nunta – traditia cere ca miresele sa se imbrace in rosu, iar la impachetarea cadourilor se foloseste adesea hartie de culoare rosie.
In general, rosul se foloseste in spatiile care pot consolida reputatia si relatiile interpersonale, precum livingul sau biroul. In ultimul timp, rosul se intalneste din ce in ce mai des si in bucatarie, un alt spatiu guvernat, prin excelenta, de elementul Foc. Rosul se poate regasi si in alte incaperi, avand insa grija sa nu fie utilizat in exces. Daca rosul vi se pare prea intens, il puteti alterna cu portocaliu sau roz. Portocaliul este considerat o culoare sociala, pentru ca favorizeaza comunicarea in general si conversatia plina de verva. In special iarna, portocaliul ne aduce aminte de lumina, bucuria si caldura verii. Culoare vibranta, portocaliul este o alegere excelenta pentru living sau sufragerie. In unele cazuri, portocaliul este mai bine sa fie folosit doar ca accent, sau sa se zugraveasca un singur perete al camerei in portocaliu. La apus, lumina dintr-o camera in care exista accente de portocaliu devine aurie, creand astfel o ambianta extrem de calda si placuta. O alta culoare caracteristica elementului Foc este rozul. Cu vibratii fine si delicate, rozul si-a demonstrat efectul calmant asupra comportamentului uman. Despre roz se crede chiar ca are puterea de a linisti sufletul si de a umple inima de iubire. Tocmai de aceea, in Feng Shui, rozul – prezent in piese de mobilier sau accesorii – se foloseste cel mai frecvent in zona de sud-vest, corespondenta dragostei si casatoriei. Nuanta de roz utilizata cel mai des in Feng Shui este rozul pal, aflat acum la concurenta cu versiuni mai fierbinti, precum magenta sau fuchsia. Rozul se combina armonios cu verdele, care intareste Focul prin Lemn, amplificand astfel vibratiile pline de dragoste specifice rozului.
Cum integram elementul Foc in spatiul pe care dorim sa il amenajam
Dintre cele cinci elemente, Focul este cel mai incarcat cu energie Yang, fiind singurul element care se raspandeste in toate directiile. Radiaza si degaja caldura, insa, necontrolat, poate produce dezastre. Prea mult Foc intr-un anumit spatiu poate duce la dezechilibru, pentru ca excesul de energie vitala Chi implica nerabdare, impulsivitate si chiar agresivitate. Asemenea celorlalte elemente, intre care trebuie sa existe un echilibru, Focul ne influenteaza starea de spirit. Sa ne gandim doar la faptul ca atunci cand purtam o culoare vie, stralucitoare, de pilda rosu, dispozitia noastra se schimba, devenim mai optimisti, ne simtim pur si simplu mai bine. In plan psihologic, despre persoanele nascute sub semnul elementului Foc se spune ca sunt firi entuziaste, cu abilitati de lider, si se crede ca sunt capabile sa ia decizii importante, avand o anumita carisma care le ajuta sa-i captiveze pe cei din jur. Prin plasarea de obiecte simbolice specifice elementului Foc in spatiul de lucru, ne putem facilita drumul catre succes si faima.
Un prim pas in vederea integrarii elementului Foc acasa sau la birou este sa lasam lumina naturala sa patrunda in camere. In designul de interior, semineul este piesa care exprima cel mai bine caracterul elementului Foc. In lipsa unui semineu, se pot folosi, la fel de bine, sfesnice si lumanari, vaze inalte sau corpuri de iluminat in culori de foc. In general, elementul Foc se regaseste in orice obiect de culoare rosie, fie ca vorbim despre o lampa de birou, un covor sau o perdea. Ca materiale, sunt de preferat materialele naturale, cum ar fi matasea, catifeaua sau bumbacul.
In Feng Shui, Focul este asociat directiei sud, care corespunde sferei reputatiei si a recunoasterii sociale. Acasa sau la birou, zona dinspre sud ar trebui sa fie luminoasa, decorata cu obiecte din lemn si/sau cu plante cu flori in culori cat mai vii, de preferinta rosu sau portocaliu. Elementul Foc se poate amplasa si pe directia sud-vest, care guverneaza sfera casatoriei si a fericirii conjugale, sau la nord-est, directie ce corespunde studiului si invatarii. In schimb, este de evitat pozitionarea elementului Foc la vest si la nord-vest, pentru ca aceste directii sunt guvernate de elementul Metal, iar potrivit principiilor de interactiune intre cele cinci elemente, Focul topeste Metalul.
Sa nu uitam ca anul acesta, rosul este una dintre culorile vedeta in designul de interior, asadar ne va fi mult mai usor sa integram elementul Foc in spatiul pe care il (re)amenajam, prin intermediul mobilierului si accesoriilor in diverse nuante de rosu. Valoare sigura, care nu se demodeaza niciodata, rosul este o culoare abordata frecvent si in piesele de mobilier destinate birourilor directoriale, asa cum sunt cele din portofoliul companiei noastre, Hansen Office Design.