Ambianta, criteriu definitoriu in alegerea culorilor
Unul dintre aspectele esentiale de care trebuie sa tinem seama atunci cand alegem culorile pe care intentionam sa le folosim in amenajarea interiorului este ambianta pe care dorim sa o cream, pentru ca schema cromatica va influenta atmosfera si starea de spirit din spatiul respectiv. Incepand cu ultimii ani, in voga sunt combinatiile cromatice indraznete, atat la nivelul mobilierului, cat si al accesoriilor. Acum, culorile vibrante se impletesc cu tonurile pastelate sau foarte inchise, fiind completate de nuante neutre. Culori pe care nu ne-am gandi sa le alaturam in mod obisnuit, dar care, paradoxal, se impaca foarte bine. Asadar, inainte de a va decide in privinta schemei cromatice, ganditi-va la efectul pe care doriti sa-l produceti si la ambianta pe care vreti s-o obtineti.
Pentru o atmosfera sofisticata, luxoasa si exclusivista, puteti alege un galben stralucitor, asociat cu un gri petrol sau cu o nuanta inchisa de bleumarin. Ca sa conferiti spatiului mai multa luminozitate, puteti introduce si un gri perla sau un gri neutru. La fel de bine, puteti combina albastrul electric cu un maro inchis. Pentru a tempera personalitatea puternica a nuantei de albastru electric, puteti folosi un ton mai bland, de pilda gri sau bej.
O ambianta linistita se obtine cel mai usor asociind nuante florale cu tonuri mai vii si mai inchise. Lila si fuchsia se impaca bine cu tonurile ciocolatii, cu griurile lavanda sau cu o nuanta de bej ce bate spre gri. O ambianta calma se poate obtine si cu ajutorul nuantelor pastelate de albastru. In schimb, tonurile mai vii de albastru sunt potrivite pentru incaperile destinate intalnirilor cu familia si prietenii, cum sunt salonul sau bucataria.
Pentru o atmosfera revitalizanta, plina de energie si buna dispozitie, sunt recomandate nuantele de verde si galben in asociere cu tonuri pretioase, precum portocaliu. Rosul poate exprima si el dinamism si bogatie, fiind potrivit pentru a crea o ambianta dinamica, moderna, stimulanta, cu o nota usor teatrala, benefica in spatiile destinate comunicarii interpersonale.
Ca sa creati o ambianta romantica, mizati pe nuantele calde si pe albul care bate spre bej, in combinatie cu tonuri de purpuriu si gri petrol. Eleganta albului va fi intregita de mov liliachiu, violet sau castaniu.
In cazul in care va doriti un spatiu in care cuvantul de ordine este rafinamentul, atunci negrul nu are cum sa lipseasca din schema cromatica pe care o veti aborda. Trebuie doar sa aveti grija sa folositi negrul cu moderatie, pentru ca, la fel de bine, negrul poate imprima spatiului si o nota austera. Cateva tuse de negru, din loc in loc, vor crea un efect vizual deosebit, chiar si intr-un spatiu de mici dimensiuni.
Ca sa evitati alaturarea prea multor culori in acelasi spatiu, puteti declina diversele nuante din schema cromatica aleasa la nivelul mobilierului sau accesoriilor. Compania noastra, Hansen Office Design, importator si distribuitor in Romania al unor branduri de renume international, este alaturi de dumneavoastra pentru a va ajuta sa faceti cele mai bune alegeri in materie de mobilier de birou, inclusiv in ceea ce priveste combinatiile de culori cele mai potrivite in functie de ambianta pe care doriti sa o creati in spatiul dumneavoastra de lucru.