Revolutia culorilor

December 17, 2012 / Liviu Souca

Odinioara, combinatia de verde si albastru, fie ea in pictura, moda sau design de interior, era de-a dreptul inacceptabila. In schimb, astazi, aceeasi asociere de culori este considerata extrem de sofisticata. Initiata de pictorii fovisti, revolutia culorilor a facut ca paleta cromatica a artistilor moderni sa nu mai corespunda celei folosite de maestrii renascentisti. In tablourile moderne abunda nuantele vii. La pictori precum Matisse, Derain sau Vlaminck, compozitiile dobandesc forta datorita amestecurilor indraznete in care tonurile de ocru, portocaliu si rosu stau alaturi de nuante de verde si albastru. Evolutia perceptiilor si a gusturilor a dus la o liberalizare a folosirii culorilor si in designul de interior, panzele lui Van Gogh, de pilda, servind drept sursa de inspiratie pentru multi designeri, care au prins astfel curaj sa abordeze combinatii cromatice originale.
Sa ne gandim numai la schemele cromatice care includ galbenul. La Van Gogh, galbenul este culoarea palariilor de pai, a lanurilor de grau sau a campurilor de floarea-soarelui, insa poate fi si auriul arzator precum soarele, intens, incandescendent, un galben care tipa, asa cum marturisea insusi Van Gogh in 1888. Alaturi de complementara lui, albastru – simbol al infinitului -, galbenul poate evoca, paradoxal, atat nebunia, cat si linistea sufleteasca. La Van Gogh, combinatia rosu-verde este disonanta, exprimand moartea, pasiunile distrugatoare, demonii, in timp ce asocierea dintre negru si rosu traduce sentimentul de angoasa.
Iata, in continuare, cateva scheme cromatice moderne si indraznete, pe care, cu putin curaj, le puteti aborda pentru a conferi interiorului pe care il amenajati o nota de originalitate.
1. Pentru multi dintre noi, poate ca purpuriu, fuchsia si negru nu sunt tocmai in topul culorilor preferate, insa, atunci cand sunt bine echilibrate, aceste culori se armonizeaza perfect. Secretul asocierii corecte a celor trei culori consta in folosirea mai multor nuante de roz si purpuriu, cu intensitati diferite, si alternarea lor cu negru.
2. Combinatia de violet, maro ciolocolata foarte inchis si bronz este o impletire de tonuri regale, metalice si masculine. Pentru ca aceasta combinatie sa fie una armonioasa, este important sa alegem nuanta potrivita de maro: maroul care bate spre negru este de preferat celui cu reflexe rosiatice. Astfel, va fi pusa in evidenta intensitatea violetului, temperata de nuanta de bronz.
3. Schema cromatica alcatuita din negru, alb si asa-numitul navy blue imbina glamour-ul Hollywood-ului de odinioara cu tonurile neutre cele mai indraznete. Intr-o incapere cu pereti albi puteti introduce mobilier de culoare neagra, cu accente de albastru. Atmosfera va fi vibranta, intensa, fara a fi totusi incarcata.
4. Verde si rosu sunt doua culori complementare pe care tindem sa le asociem adesea cu perioada sarbatorilor de iarna. Insa folosirea lor nu se limiteaza la decoratiunile de Craciun. In designul de interior, rosu si verde formeaza un duo indraznet, mai ales daca sunt completate de maro inchis. In functie de culoarea dominanta, cu aceasta combinatie se poate obtine fie o ambianta masculina, fie una amprentata de feminitate.
5. Gri petrol si rosu-portocaliu alcatuiesc o schema cromatica intalnita frecvent in interioarele contemporane. La fel de bine, combinatia de gri petrol si rosu-portocaliu se integreaza si in spatiile amenajate in stil clasic. De asemenea, aceasta asociere neutra poate fi o alegere excelenta pentru camera copiilor.
6. Trio-ul aqua, galben canar si alb poate conferi spatiului valente diverse. Adesea, este pus in legatura cu stilul feminin, tineresc, insa, in functie de intensitatea nuantelor, combinatia de aqua, galben si alb poate crea o ambianta ce merge de la copilaresc la sofisticat. Daca aqua si galbenul canar sunt dominante, decorul risca sa devina tipator. Insa, daca doar una dintre cele doua culori domina spatiul in care s-a introdus mobilier de culoare alba sau neagra, atunci rezultatul este pe cat de echilibrat, pe atat de energizant.
7. Amatorii stilului cu accente dramatice vor fi, fara indoiala, cuceriti de combinatia de negru si visina putreda. In acest caz, designerii de interior recomanda visiniul pentru pereti si negrul pentru mobilier, care trebuie sa fie neaparat exclusivist.
8. Desi multi designeri sunt de parere ca gri-turcoaz si verdele lime sunt doua dintre nuantele cel mai greu de asortat, atunci cand sunt folosite impreuna, griul-turcoaz si verdele lime insufla spatiului prospetime. Puteti experimenta aceasta combinatie energizanta intr-o incapere mica, unde nu petreceti mult timp, de exemplu in baie. Este indicat sa folositi griul-turcoaz ca ton dominant, iar verdele lime pentru accente.
9. Pumpkin, gri intermediar si maro inchis reprezinta o combinatie excelenta pentru cei carora le place portocaliul, dar nu au curajul sa abordeze rosul-portocaliu sau tangerine in amenajarea interiorului. Griul face ca aceasta schema cromatica, asociata toamnei, sa nu fie etichetata drept combinatie de sezon.
10. Verdele mar si ivoriu confera spatiului luminozitate si un aspect subtil. Combinatia este ideala pentru interioarele contemporane in care doriti sa introduceti ceva din spiritul naturii.
Pentru amenajarea spatiului de birou in culori indraznete, compania noastra, Hansen Office Design, va propune piese de mobilier si accesorii de la branduri internationale recunoscute pentru paleta cromatica vasta pe care o abordeaza.