Episodul 4: Arhitecți pe care iubim să-i urmărim: Jeanne Gang
Dacă nu știi cine e Jeanne Gang, dă-ne voie să te impresionăm cu un scurt bio: a studiat arhitectură la University of Illinois, la care a adăugat un master GSD de la Harvard. După a lucrat la studioul OMA al olandezului Rem Koolhaas la proiecte de renume ca Maison à Bordeaux, iar în 1997 a fondat firma de arhitectură Studio Gang. A obținut bursa prestigioasă MacArthur, iar Fast Company a numit-o Master of Design în 2011.
Sursa foto: www.bloomberg.com
Amprenta personală a lui Jeanne Gang se remarcă prin faptul că acordă atenție explicită atât elementelor peisagistice, dar și designului de interior, căutând să propună mereu soluții sustenabile.
Recent, a fost numită arhitectul anului 2016 la Women in Architecture Awards, la care s-a evidențiat în special prin proiectul tocmai finalizat Arcus Center.
Pentru exteriorul centrului, o tehnică locală, dar uitată de prelucrare a lemnului a fost readusă în secolul 21. Lemnul izolează carbonul și permite o abordare low-tech pentru o fațadă performantă. În plus, stiva de elemente din lemn funcționează și ca o extensie vizuală pentru copacii din zona adiacentă. Acest exterior contrastează cu elementele din cărămidă în stil Georgian și arhitectura tip plantație existentă în celelalte clădiri din campus, onorând în același timp zidăria din lemn tradițională.
Jeanne Gang explică ideea din spate: “Din punct de vedere istoric, discuțiile despre justiție socială luau loc în cele mai informale locuri, iar o mulțime dintre cele mai importante întâlniri ale drepturilor civile s-au ținut în subsolurile bisericilor, sufragerii proprii sau chiar în jurul unei mese de bucătărie. Provocarea de a realiza designul de la temelie al unei clădiri este că hrănește dialogul și că validează vizibilitatea și ei într-o situație fără precedent. Centrul Arcus pentru Social Justice Leadership dorește să aducă temele justiției sociale din beci până în conștiința publică.”
În interior, designul deschis și luminat natural al spațiului a fost gândit să încurajeze “convocările” în configurații care sunt menite să rupă barierele psihologice și culturale dintre oameni și să faciliteze înțelegerea. Prezența unui living cu șemineu și a unei bucătării pentru mese luate în comun, creează un potențial pentru multe întâlniri informale.
Cronologic, un prim proiect-cheie al Studio Gang a fost Aqua Tower, un zgârie-nori de 250 de metri din Chicago, o provocare prin aspectul sculptural, inspirat de formațiunile de pietre sedimentate din zona Marilor Lacuri din SUA.
WMS Boathouse, adică un centru de pe marginea râului din Clark Park, face parte dintr-un amplu proiect de reabilitare a zonei adiacente râului propus de către primarul Chicagoului. Una dintre casele realizate de Studio Gang găzduiește echipa de vâslit din Chicago și este locul principal în care antrenamentele au loc atât afară, cât și înăuntru. Arhitectura caselor surprinde poetic mișcarea făcută de apă atunci când este lovită de vâsle, aproape ca niște valuri stilizate.
Un alt proiect demn de menționat este teatrul Starlight Bengt Sjostrom, un centru dedicat artelor spectacolului. Pe locul unui fost teatru outdoor, Gang a dorit să păstreze impresia că publicul este afară, creând însă un sistem care i-ar proteja de ploaie. Au realizat poteci 100% accesibile și conexiuni vizuale puternice cu campusul înconjurător. Sub acoperișul care pare îndoit ca la origami, s-a creat un spațiu social intim. Teatrul central formează o neașteptată axă verticală către cer, ca un observator astronomic care se deschide prin acoperișul kinetic când vremea o permite.
Debutul newyorkez al lui Jeanne Gang este un proiect în curs de derulare, și anume turnul Solar Carve din New York. Acesta va avea o fațadă de sticlă cu aspectul fațetelor de diamant, pentru a permite mereu reflectarea inteligentă a luminii.
Randare a Solar Carve Tower, New York
Fără doar și poate, pe lângă nume sonore ca Zaha Hadid, Jeanne Gang este una dintre cele mai importante femei din arhitectura contemporană și de-abia așteptăm să vedem cu ce alte proiecte ne va impresiona.
Surse informații: ArchDaily.com