Știai că office designul poate fi soluția pentru productivitate și creativitate?
Câteodată, cele mai bune soluții vin uitându-ne întâi la greșeli și analizând problemele asociate lor. Același principiu se poate aplica și la spațiile de lucru nearmonioase, în care designul de calitate ar putea salva situația. În cel puțin câteva momente din viețile noastre profesionale, ne-am aflat în medii de lucru, în mod cert, neinspirate: fie un birou pe colț care parcă strigă că trebuie rearanjat imediat sau o încăpere cu birouri tip-cubicle care dau impresia unei colonii de furnici lucrătoare.
Marie Puybaraud, Head of Research al companiei internaționale de imobiliare Jones Lang LaSalle, a analizat de-a lungul timpului pentru WorkDesign.com ce au în comun spațiile defectuoase de birou și ce concluzii eficiente pot fi trase din aceste radiografii.
Cele două exemple date de Puybaraud sunt următoarele:
- Imaginați-vă un laborator de cercetare fără lumină directă în care un white board (o reală inovație pe vremea aceea) strălucește cu idei. Cercetători introverți ies la iveală ocazional în fața acestei suprafețe lucioase să-și prezinte ultimele idei care rămân cu săptămânile pe tablă. Deși încăperea era deplorabilă, concentrarea susținută de acel unic spațiu din cameră genera multă inspirație.
- Situația doi: un birou aglomerat cu arhive și mobilier redundant închis la culoare care blochează tuturor aria vizuală și creează teritorii care, până la urmă, vor trebui mutate ca să facă mai mult loc. Soluția: introducerea unor exerciții de team-building care dintr-o dată dărâmă barierele vizuale și generează coeziune între echipe, transformând teritoriile într-un exercițiu terapeutic despre valoarea împărțirii unui spațiu. Distrugerea acelor bariere vizuale a dus la o colaborare cât se poate de deschisă, care s-a păstrat ulterior.
Ce lecții importante reies din exemplele de mai sus?
Mediile rigide nu susțin un nivel înalt de creativitate
Mediile care impun disciplină în munca echipelor sunt incompatibile cu creativitatea și mereu ar trebui să existe loc de flexibilitate în design.
Prea mult control asupra mediului constrânge libertatea de gândire
Spațiile low-tech sunt, de obicei, cele mai productive, chiar și în 2016. Întotdeauna ar trebui să existe, cel puțin, o astfel de încăpere – lipsită de tehnologie copleșitoare – în orice birou.
Inspirația vine de obicei de la un singur element/produs din mediul actual
Și trebuie să rezistăm tentației de a-l schimba. Cel mai probabil, restul angajaților îl iubesc și îl consideră esențial muncii lor.
Adesea, problema stă între a oferi un spațiu de muncă cu un focus pe productivitate și performanță, însă nu în detrimentul creativității.
Cum poate acest echilibru, ilustrat în tabelul de mai sus să fie adoptat și atins în designul oricărui mediu de lucru? Iată 3 locuri de unde putem începe, însoțite de soluțiile Hansen pentru revitalizarea spațiilor de birou.
User engagement
Angajații trebuie implicați de la bun început în designul spațiului, ei fiind cei care petrec cel mai mult timp în acel loc. Această abordare le va oferi un nivel maxim de flexibilitate în design, așa că se vor putea găsi ușor moduri disruptive de muncă.
Masa de întâlniri Central – apropie oamenii
Acest model din portofoliul Hansen este creat să apropie oamenii și să ajute comunicarea productivă și definitivarea proiectelor într-un mod relaxant. Dimensiunea ei medie menține un contact atât fizic, cât și vizual apropiat, încurajând interacțiunea constantă. Are un design cu colțuri rotunjite pentru un aspect prietenos, lemn pentru un plus de căldură, dar și elemente metalice care îi dau un twist modern.
Libertatea trebuie mereu încurajată
Libertatea e în centrul succesului unei echipe: libertate de mișcare, gânduri, idei și creativitate.
Pe noi flexibilitatea ne duce imediat cu gândul la biroul Lance – funcțional și avangardist
Ideal pentru birourile open-space, biroul Lance este un hibrid la intersecția perfectă dintre funcțional și avangardism, cu un touch natural dat de inserțiile de lemn. Întreaga serie Lance se remarcă prin linii curate, arcuiri fine și panouri joase pentru izolare estetică, iar combinația de alb și esențe de lemn sintetizează bunul gust.
Design centrat pe oameni
Oamenii și spațiul sunt bazele succesului și trebuie să fie în armonie la orice moment dat.
Propunerea noastră în acest sens? Jocul de culoare dat de fotoliile Nube.
Ideale pentru săli de așteptare, camere de brainstorming sau locuri destinate doar gândurilor productive, fotoliile multi-colore Nube au un design curbat și confortabil precum un “cuib”. Datorită formei pătrate, în plan orizontal pot fi conectate mai multe fotolii și mese creând o zonă foarte plăcută pentru discuții.
Luând în considerare toate aceste aspecte, credem că va fi mult mai ușor să creăm locuri de muncă unde performanța va fi susținută de productivitate, fără a sufoca deloc instinctul creativ. Bine, poate avem nevoie și de puțin ajutor din partea produselor inteligente de office design.
Sursă informații: workdesign.com
Imaginea principală aparține The New York Times.