Schimbati-va stilul de lucru la birou pentru a va mentine sanatatea!

February 13, 2013 / Liviu Souca

Ergolab, tehnologia Dauphin gandita pentru sanatatea si confortul angajatilorPersoanele care lucreaza la birou sunt mai predispuse la dureri de spate decat persoanele care fac munca fizica, din cauza pozitiilor deficitare in care stau pe scaun. Intr-un sondaj realizat de membrii Asociatiei Britanice de Chiropraxie se arata ca 56% din chiropractori observa ca persoanele care desfasoara munca de birou sunt cele mai predispuse la dureri de spate si ca sedentarismul pe care il implica lucrul pe calculator cauzeaza mai multe probleme la coloana vertebrala decat ridicarea sau caratul de greutati mari. In acest context, specialistii incurajeaza angajatorii sa ii ajute pe angajati sa-si schimbe obiceiurile de lucru la birou.
Potrivit lui Lee Wright, Director de Marketing Slingsby, citat de Office Insight, desi, in general, se crede ca cele mai predispuse la dureri de spate sunt persoanele care fac munca fizica foarte solicitanta, lucrurile stau diferit. Statul pe scaun este mai daunator pentru coloana decat statul in picioare, iar majoritatea celor care lucreaza la birou stau pe scaun toata ziua, multi dintre ei nu-si parasesc biroul nici macar in pauza de masa. Asadar, nu este de mirare ca aproape toate companiile au angajati care sufera de dureri de spate la un moment dat, este de parere Lee Wright.
Compania Slingsby, furnizor de echipamente de birou, a intocmit o lista de cateva sfaturi pentru a veni in ajutorul persoanelor care lucreaza mult timp la birou:
1. Atunci cand stati pe scaun, la birou, incercati sa va mentineti coloana vertebrala in pozitie corecta.
2. Evitati, pe cat posibil, sa stati in aceeasi pozitie timp indelungat. Pauzele scurte, dar luate periodic, sunt de preferat pauzelor lungi, dar rare, pentru ca, astfel, muschii tensionati in timpul lucrului la birou se relaxeaza, presiunea fiind preluata de alti muschi.
3. Incercati sa faceti pauze de la lucrul pe calculator: deplasati-va pana la biroul colegului, luati-va o cafea sau, pur si simplu, ridicati-va cateva momente pentru a va face ordine in documente.
4. Asigurati-va ca scaunul pe care stati este stabil. Inaltimea sezutului si a spatarului trebuie sa fie reglabile. Ideal ar fi ca spatarul sa se poata ajusta independent de sezut, pentru a sta intr-o pozitie cat mai confortabila.
5. Cand stati pe scaun, trunchiul si coapsele ar trebui sa formeze un unghi drept sau cu putin peste 90 grade. Inaltimea optima a sezutului este cea care va permite sa stati cu talpa pe podea. Daca nu ajungeti cu picioarele pe podea, este indicat sa folositi un suport pentru picioare.
6. Monitorul calculatorului ar trebui sa fie pozitionat la nivelul ochilor. Daca simtiti ca trebuie sa stati cu barbia in piept ca sa cititi pe monitor atunci este bine sa inaltati monitorul pe un suport sau, pur si simplu, sa asezati sub el o carte.
7. Incercati sa va controlati pozitia corpului in timp ce vorbiti la telefon si evitati sa tineti strans receptorul intre ureche si umar, asa cum se intampla atunci cand cautam un numar de telefon in agenda sau intrerupem cateva clipe convorbirea pentru a ne adresa altcuiva.
Din pacate, de cele mai multe ori, este greu sa ne autocorectam in lipsa unui scaun ergonomic inteligent, cu reglaje multiple, care sa se plieze pe conformatia corpului nostru si care sa ne ajute sa avem in orice moment pozitia cea mai potrivita. Specialistii in ergonomie din echipa brandului german Dauphin, ale carui piese de mobilier sunt importate in Romania de compania noastra, Hansen Office Design, au conceput in acest sens tehnologia speciala Ergolab, care permite atat analiza pozitiei de stat pe scaun si corectarea ei, cat si realizarea unui antrenament simplu chiar in timpul programului de lucru. Elementul principal al tehnologiei Ergolab il reprezinta dispozitivul ErgoMouse, care inregistreaza conturul spatelui, afisand profilul persoanei testate pe monitorul calculatorului la care este conectat. Ulterior, datele sunt transpuse sub forma unui grafic, pe baza caruia specialistul in ergonomie poate face recomandari privind reglajele ergonomice pe care persoana supusa testului ar trebui sa le foloseasca pentru a avea o pozitie cat mai corecta pe scaun. Sub indrumarea specialistului in ergonomie, persoana testata este incurajata sa exerseze si sa invete cum se poate feri, la locul de munca, de problemele cauzate de o pozitie deficitara pe scaun.