Episodul 3: arhitecți pe care iubim să-i urmărim: Ma Yansong

ARHITECȚI
March 11, 2016 / Diana Blinda

MAD_Harbin_Opera_House_003_©Adam_Mork

Ma Yansong este un personaj central în dialogul global despre viitorul arhitecturii. Nominalizat în top 10 cei mai creativi oameni din arhitectură de către Fast Company în 2009, a primit prestigioasa distincție “International Fellowship” de la Royal Institute of British Architects (RIBA) în 2011 și a fost selectat ca “Young Global Leader (YGL) la World Economic Forum în 2014.

Yansong a fondat în 2004 MAD Architects, un studio global dedicat designului futuristic, organic și în pas cu tehnologia care interpretează contemporan afinitatea estului față de natură. Yansong va fi primul architect chinez responsabil de designul unui spațiu cultural internațional prin proiectul controversat care tocmai și-a primit aprobarea, și anume George Lucas Museum of Narrative Art din Chicago.

MAD-architects-lucas-museum_Dezeen_784_3

Muzeul dedicat celebrului regizor George Lucas cu aspect de vulcan, va include galerii, săli pentru proiecții video, dar și un restaurant cu panoramă 360° aflat în vârful-halou al construcției.

LMNA_view_from_south_final

Multe dintre proiectele lui Yansong urmăresc viziunea lui despre Shanshui City (literalmente munte și apă), care trebuie să atingă echilibrul perfect între societate, oraș și mediu prin noi forme arhitecturale, aplicate megaloposurilor.

Această natură spirituală a Chinei reflectă aprecierea naturii, nu dintr-o perspectivă romantică sau ecologică, ci ca o abstracțiune a realității, cu proprietățiile instinctive ale locului. În cuvintele lui, Yansong spune: “emoția în arhitectură e fundamental importantă. Cum altfel atingi mințile oamenilor?”.

MAD-at-the-Venice-Architecture-Biennale-2014_dezeen_468_0

Randare a centrului Nanjing Zendai Himalayas, proiect în curs de dezvoltare

MADs-Chaoyang-Park-Plaza-Breaks-Ground_dezeen_3sq

Randare a centrului Chaoyang Park, proiect în curs de dezvoltare

Cei doi zgârie-nori Absolute Towers din Mississauga, Canada au un design răsucit, măsurând 150 și 170 metri. Yansong a motivat alegerea aspectului organic cu forme curbate, care au adus porecla de “turnurile Marliyn Monroe” în rândul localnicilor, spunând că nu a vrut să evite total designul standard skyscraperilor, adică dreptunghiular și care să exprime prin putere prin robustețe.

dezeen_Absolute-Towers-by-MAD_ss6

Resort-ul Sheraton Huzhou Hot Spring unește doi zgârie nori de 27 de etaje printr-o buclă în vârful acesteia, oferindu-i un aspect de potcoavă, care se reflectă în suprafața apei.

dezeen_Sheraton-Huzhou-Hot-Spring-Resort-by-MAD_ss_11

Conform lui Yansong, zona Huzhou este des întâlnită în picturile tradiționale în acuarelă, așa că și-a dorit ca hotelul să amintească de podurile rotunde de peste ape.

dezeen_Sheraton-Huzhou-Hot-Spring-Resort-by-MAD_ss_2

Ultimul proiect finalizat MAD este Harbin Opera, a cărei structură sinuoasă de 79.000 metri pătrați îmbină două săli de concert și o imensă piață publică. Designul clădirii este menit să imite formele zonei mlăștinoase din zona râului Songhua în care se află complexul și reflectă dorința lui Yansong de a trata arhitectura ca pe un peisaj de natură.

Harbin-Opera-House_MAD-Architects_Beijing_Hufton-Crow_dezeen_1568_15

Harbin-Opera-House_MAD-Architects_Beijing_Hufton-Crow_dezeen_1568_9

Harbin-Opera-House_MAD-Architects_Beijing_Hufton-Crow_dezeen_1568_17

Viziunea lui Ma Yansong nu este departe de modul în care ne dorim ca elementele organice să definească spațiile din jurul nostru. Așadar, nu putem decât să așteptăm cu entuziasm puterea transformativă a conceptului de Shanshui City, transpusă în marile orașe ale lumii.

 

Surse foto: dezeen.com

Imaginea principală surprinde Opera Harbin.