Luciri cromate
De ani buni, cromul este un material in voga atunci cand vine vorba despre finisaje. La fel si stralucirile metalice ale cromului, datorita apropierii lor de argintiu, o nuanta la moda in zilele noastre. Dincolo de aspectul sau practic, cromul este expresia modernitatii, a tehnologiei si a dinamismului. Cromul poate fi aplicat peste un alt metal, in strat subtire, pentru a conferi obiectelor un luciu deosebit. Majoritatea pieselor de mobilier si a obiectelor decorative despre care se spune ca sunt din crom sunt realizate dintr-un metal precum otelul sau fierul, care este acoperit apoi cu un strat de crom. Datorita stralucirii sale, cromul este un material atragator, mai ales in cazul decoratiunilor interioare moderne, cu linii epurate.
Aspectul glamour al pieselor de mobilier si al decoratiunilor din crom se integreaza de minune in interioarele amenajate intr-un stil exuberant, cum este somptuosul Hollywood Regency. In acelasi timp, piesele cromate se incadreaza foarte bine in spatiile contemporane, datorita formelor geometrice simple pe care le au, de obicei, mobilierul si obiectele decorative din crom. In universul designului zilelor noastre, unde eclectic este cuvantul cheie, sunt posibile si chiar apreciate combinatiile indraznete de mobilier clasic si mobilier modern, cu finisaje din crom.
Spre deosebire de nichel – mai exclusivist, mai scump si cu o stralucire mai estompata -, cromul este mai accesibil, mai stralucitor si, am putea spune, mai cool. In general, lucirile cromate se intalnesc frecvent in bucatarie si in baie, din cauza racelii pe care se presupune ca o imprima spatiului. Cu toate acestea, piesele cromate pot fi integrate cu succes si in alte incaperi, daca tinem seama de cateva mici trucuri. De exemplu, pentru a reduce raceala si duritatea cromului se pot folosi materiale si textile moi, delicate, calduroase. O idee buna ar fi si combinarea nuantelor cromate cu alte culori: alb, albastru sau nuante mai indraznete, precum maro sau verde stralucitor. In living, nimic nu se compara cu lustrul si eleganta unei masute de cafea cu picioare cromate. Mai ales atunci cand blatul masutei este din sticla!
Cel care a dat tonul in folosirea cromului pentru finisajele pieselor de mobilier a fost arhitectul si designerul Marcel Breuer, creatorul modelului revolutionar Wassily (1925), primul scaun realizat din otel tubular cromat. Inspirat de designul ghidonului de bicicleta, despre scaunul avangardist Wassily, cunoscut si drept Modelul B3, se spune ca i-a fost dedicat pictorului expresionist Wassily Kandinsky, prieten cu Marcel Breuer. Datorita designului care nu se demodeaza niciodata, scaunul Wassily se integreaza foarte bine in spatiul de birou, dar si intr-un colt linistit dintr-o incapere moderna, amenajata in stil minimalist. Pentru a contrabalansa raceala otelului cromat, Marcel Breuer a tapitat scaunul cu piele moale, confortabila, placuta la atingere. Nu intamplator, scaunul Wassily a devenit un model clasic, continuand sa fie fabricat si in prezent, la 87 de ani de la lansare.
In spatiul de birou, pe langa piesele de mobilier cu finisaje din crom, se potrivesc accesoriile cromate: suporturi pentru instrumente de scris, lampi de birou, cuiere modulare sau bomboniere ultramoderne si ultrasic pentru dulciurile cele mai rafinate. Astfel de accesorii unice prin designul si calitatea materialelor din care sunt realizate va ofera brandul italian Caimi Brevetti, importat in Romania de compania noastra, Hansen Office Design. Aspectul placut al pieselor de mobilier si al accesoriilor, versatilitatea, adaptabilitatea, functionalitatea perfecta si acoperirea unui spectru de produse extrem de larg sunt caracteristicile care au asigurat, de-a lungul celor sase decenii de existenta, succesul brandului Caimi Brevetti.