Lucrati la birou? Atentie la cat timp stati pe scaun!
Stati zilnic cate trei ore in picioare la birou si veti reusi astfel sa slabiti mai usor! Persoanele care desfasoara munca de birou pot arde 144 de calorii in plus pe zi daca alterneaza statul pe scaun cu lucrul in picioare. Este concluzia la care a ajuns doctorul John Buckley, de la departamentul de stiinte clinice si nutritie al Universitatii Chester (Marea Britanie). El a calculat ca lucrul la un birou de tip standing desk timp de trei ore zilnic duce la pierderea a mai bine de 3 kilograme pe an. Urmand exemplul scriitorului Ernest Hemingway, laureat al Premiului Nobel, despre care se spune ca obisnuia sa scrie in picioare, doctorul John Buckley a transformat un vechi pupitru in birou de tip standing desk si lucreaza in picioare timp de trei ore in fiecare zi.
In acest fel, expertul britanic a demonstrat ca lucrand in picioare la birou timp de trei ore organismul arde zilnic cu 144 de calorii mai mult. Iar acest mod de lucru nu afecteaza cu nimic sarcinile care trebuie indeplinite si nici activitatile de relaxare. O persoana care lucreaza la birou 5 zile pe saptamana (presupunand ca are, potrivit studiului, 5 saptamani de concediu pe an), ajunge sa piarda in acest fel mai bine de 3 kilograme pe an. Pentru oricine lucreaza la birou, este metoda perfecta de a indeplini ceea ce multi isi propun de Anul Nou: sa slabeasca 3 kilograme fara sa schimbe ceva in modul lor de viata, este de parere John Buckley. Impreuna cu un fost coleg, profesorul universitar Stuart Biddle, alaturi de care promoveaza importanta activitatii fizice pentru sanatate, doctorul Buckley s-a decis sa petreaca trei ore zilnic la un standing desk. Pe langa Ernest Hemingway, adepti ai lucrului in picioare au fost si Winston Churchill si Thomas Jefferson. Donald Rumsfeld, fostul Ministru al Apararii Statelor Unite ale Americii obisnuia si el sa lucreze la un birou de tip standing desk.
In ceea ce ii priveste pe britanici, in ultimii cincizeci de ani nu s-a schimbat mare lucru in implicarea lor in activitati sportive. Potrivit doctorului John Buckley, principalii responsabili pentru cresterea treptata in greutate a britanicilor ar fi stilul de viata sedentar si obiceiurile alimentare. Doctorul Buckley lucreaza la etajul sapte din cladirea Universitatii Chester si foloseste frecvent scarile in locul ascensorului pentru a ajunge la cabinetul sau. Ne sfatuieste pe toti sa facem la fel ori de cate ori si oriunde avem ocazia.
Prin gesturi simple, cum ar fi lucrul in picioare, urcatul pe scari, mersul pe jos pana la magazinul din colt etc., ne putem imbunatati aspectul fizic si, implicit, starea de sanatate. In ultimele doua decenii, expertii au incercat sa faca din spatiul de birou un loc cat mai dinamic. Astfel, in mai 2007, mai multi cercetatori au publicat un studiu in The British Journal of Sports Medicine despre efectul pe care il pot avea birourile prevazute cu banda de alergat (asa-numitele treadmill desks) asupra greutatii corporale a angajatilor care sufera de obezitate. Studiul a fost realizat pe un grup de angajati al caror indice de masa corporala era mai mare de 30, observati in timp ce alternau lucrul la un birou de tip treadmill desk cu activitatea desfasurata la un birou normal, stand pe scaun. Studiul a aratat ca angajatii care, in timp ce lucrau, si mergeau, usor, cateva ore pe zi, au slabit, dupa un an, intre 20 si 30 de kilograme.
Marii producatori de mobilier de birou nu au ramas indiferenti la eforturile specialistilor si au conceput piese de mobilier dinamice, practice si care raspund nevoilor actuale ale angajatilor. HAG, unul dintre brandurile cele mai importante pe plan european in materie de scaune ergonomice, ale carui piese de mobilier sunt importate in Romania de compania noastra, Hansen Office Design, a impus o perspectiva dinamica asupra ergonomiei, bazata pe asa-numitul Balanced Movement Mechanism, care permite obtinerea unui echilibru perfect in orice moment. Scaunele HAG, nascute din pasiunea pentru miscare, echilibreaza aproape intuitiv corpul utilizatorului, pentru ca acesta sa aiba in permanenta o pozitie corecta. Corpul este cel care controleaza scaunul: cand utilizatorul se lasa pe spate sezutul se inalta, iar cand utilizatorul se apleaca inainte sezutul coboara. Mecanismul stimuleaza miscarea gleznelor si activeaza circulatia periferica. Cu un design exceptional, modelul de scaune Capisco, inspirat de stilul calaretilor profesionisti, are ca particularitate sezutul in forma de sa si dispune de un amplu reglaj pe inaltime.