Elementul Apa, puterea emotiilor in negru si albastru inchis

January 23, 2013 / Liviu Souca

Despre elementul Apa se spune ca, dintre cele cinci elemente Feng Shui, este simbolul emotiilor, atat de caracteristice pentru noi, oamenii. Asemenea emotiilor, apa este vitala. Are adancimea si profunzimea iernii – anotimpul asociat ei – si simbolizeaza energia descendenta, care se exprima cel mai bine prin formele ondulate, rotunjite. Corespunde directiei nord, asociata perspectivelor profesionale, dar se poate folosi si pe directia sud, sud-est sau est. In plan emotional, Apa sugereaza, pe de-o parte, frica, nervozitate si stres si, pe de alta parte, meditatie si intoarcere catre eul divin. In materie de culori, elementul Apa se defineste prin culorile negru si albastru inchis.
In Feng Shui, negrul este asociat unei energii misterioase, puternice si protectoare, aducatoare de stabilitate, care defineste spatiul si ii confera adancime. Este o culoare de tip Yin, feminina, pasiva, care se potriveste cel mai bine pe directia nord, asociata elementului Apa. Se poate folosi si la est si sud-est, doua zone care corespund elementului Lemn. Culoarea neagra nu este indicata pe directia sud, asociata elementului Foc, si ar trebui folosita cu moderatie in camera copiilor, in bucatarie si in holul de la intrare.
Albastrul corespunde cerului senin, fiind pus in legatura cu apa curata si vindecatoare. Tonurile de albastru deschis exprima armonie si blandete, in timp ce nuantele de albastru inchis imprima atmosferei calm si liniste. Albastrul este recomandat in zona de est a casei sau biroului (sanatate si familie) si la sud-est (prosperitate si bogatie), pentru ca se imbina foarte bine cu elementul Lemn.

Cum integram elementul Apa in spatiul pe care dorim sa-l amenajam
Apa este nu numai elementul care se identifica cel mai bine cu emotiile noastre, ci si cel care reprezinta energia bogatiei si prosperitatii. Activata corect, energia elementului Apa te poate ajuta sa fii mult mai prosper decat te-ai astepta. Cu toate acestea, daca ai sentimentul ca nu meriti aceasta prosperitate sau ca nu esti pregatit sa o primesti, este foarte probabil ca elementul Apa sa nu-ti rezolve problemele financiare.
Element extrem de puternic, Apa poate scapa de sub control: pentru ca energia ei este descendenta, atunci cand se revarsa ajunge sa provoace dezastre. Asa se explica si de ce blocurile care au piscina la ultimul etaj nu sunt agreate in Orient, pentru ca, in Feng Shui, apa la inaltime este considerata aducatoare de instabilitate atat in viata personala, cat si in viata profesionala. In Feng Shui, Apa poate fi de doua tipuri: Yin si Yang. Apa de tip Yin este apa care se acumuleaza intr-un loc si stagneaza. Ca sa degaje o energie benefica, trebuie schimbata in permanenta cu apa noua, curata. Specialistii in Feng Shui o recomanda in cazul in care aveti vecini cu care nu va intelegeti. Pentru imbunatatirea relatiei, este indicat sa umpleti cu apa un vas mare pe care sa-l asezati langa latura casei/apartamentului aflata cel mai aproape de casa/apartamentul vecinilor. Apa de tip Yang este vioaie si mereu in miscare: poate fi apa de rau, cascada sau apa dintr-o fantana arteziana. Trebuie mentinuta curata, fie prin sisteme de filtrare, fie schimband-o periodic. Apa Yang activeaza energiile corespunzatoare prosperitatii. In acest sens, puteti aseza in partea de sud-est a casei sau biroului un acvariu cu pesti, o cascada artificiala sau o fantana arteziana miniaturala. Pentru activarea sectorului nordic, responsabil de sansele in cariera si de perspectivele de promovare, puteti amplasa in nordul casei sau biroului o cascada in miniatura, un tablou infatisand o apa curgatoare sau obiecte de culoare albastra sau neagra.
Atentie, insa, la anumite restrictii privind amplasarea obiectelor corespunzatoare elementului Apa! De exemplu, Apa si obiectele care o reprezinta nu se asaza niciodata in partea dreapta a usii de la intrare (nici in interior, nici la exterior), ci doar in partea stanga (asezata in partea dreapta, se crede ca duce la destramarea casniciei).
La nivel cromatic, asa cum am amintit mai sus, elementul Apa se exprima cel mai bine prin negru si albastru inchis. Negrul se poate regasi fie in piesele de mobilier, fie in diverse accesorii, de tipul rame foto sau rame de oglinzi. Albastrul inchis este potentat atunci cand este folosit in combinatie cu alte culori in partea de sud, nord-vest si vest si de unul singur in nord, est si sud-est. Notele de albastru sunt binevenite in dormitor – pentru un somn mai odihnitor – si in sufragerie – in cazul in care aveti o familie mare si agitata. In Feng Shui, una dintre cele mai bune combinatii cromatice este cea de albastru cu alb. Albastrul si negrul nu sunt recomandate pentru acoperisuri si nici pentru apartamentele aflate la etajele superioare ale blocurilor.
Materialul caracteristic pentru elementul Apa este sticla, intalnita din ce in ce mai frecvent si in piesele de mobilier de birou, asa cum sunt cele din portofoliul companiei noastre, Hansen Office Design. Sticla este moderna, eleganta si creeaza senzatia de spatiu aerisit, amenajat intr-un stil mai familiar si mai putin constrangator decat in cazul biroului in care predomina lemnul.