Culori Feng Shui pentru un spatiu de birou modern si plin de energie
Potrivit stravechilor practici chineze de Feng Shui, culorile pot influenta pozitiv sau negativ ambianta dintr-o incapere, in special din spatiul de birou. Cu ajutorul culorilor Feng Shui potrivite mediului de lucru, putem deveni mai eficienti si ne putem inconjura de energie benefica. Ganditi-va putin la culoarea peretilor, a tavanului, a pieselor de mobilier, la diversele nuante prezente in echipamentele si accesoriile care va inconjoara in spatiul unde lucrati. Cum va simtiti in raport cu aceste culori? Relaxat si odihnit sau, din contra, iritat, agasat? Va stimuleaza sau va deprima?
In general, culorile recomandate pentru a energiza spatiul de birou si a imbunatati relatiile dintre colegi sunt galben, rosu, purpuriu, castaniu si albastru.
Galbenul este o alegere excelenta pentru spatiul de lucru. In China, era pe vremuri apanajul imparatului, fiind simbolul puterii sale absolute. Este cunoscut ca o culoare care ne face mai rabdatori, mai toleranti si capabili sa luam decizii inspirate. Galbenul este legat de elementul Pamant, stimuland astfel gandirea si facandu-ne mai intelepti. Rosul este pus in legatura cu elementul Foc. Este culoarea vietii, a entuziasmului si a bunei dispozitii, asa ca un strop de rosu la birou va imprima atmosferei o nota binevenita de optimism si dinamism. Purpuriul este si el indicat de specialistii Feng Shui pentru decorarea biroului, pentru ca simbolizeaza aspiratiile inalte, evocand iubirea si adevarul. De asemenea, purpuriul este culoarea marilor ganditori, fie ei filosofi, scriitori sau vizionari. Cateva tuse de purpuriu la birou pot spori creativitatea si, implicit, productivitatea, mai ales daca vorbim de un spatiu de lucru monoton. Castaniul este asociat elementului Pamant, fiind recomandat pentru a imbunatati abilitatile decizionale. Este cunoscut ca o culoare care stimuleaza intuitia si induce stabilitate. Albastrul aduce echilibru si constanta, consolidand increderea si calmul. Este o alegere potrivita pentru spatiile destinate negocierilor.
Potrivit principiilor Feng Shui, culori precum albul, negrul, verdele sau griul ar trebui folosite cu moderatie in spatiul de birou. In functie de modul in care sunt integrate in ansamblu, aceste culori pot avea valente pozitive sau negative.
Cu toate ca, in general, albul exprima puritate si candoare, el poate evoca si doliul, asa cum se intampla in China. Folosit insa in doze mici, albul poate avea o influenta benefica asupra atmosferei de la birou, sugerand deschiderea catre idei noi. In schimb, prea mult alb induce confuzie si creeaza o senzatie de raceala. Negrul este o culoare indrazneata, care trebuie folosita cu moderatie pentru ca absoarbe lumina – sursa importanta de energie pozitiva. Fiind insa culoarea simbol a puterii si banilor, negrul, folosit din loc in loc, poate contribui la cresterea profitului si la imbunatatirea abilitatilor de lider. Verdele, desi recunoscut pentru actiunea sa relaxanta si echilibranta, poate incetini sau chiar impiedica productivitatea la locul de munca.
Temperatura de la birou poate fi si ea reglata cu ajutorul culorilor. Daca va este frig, includeti accesorii de culoare rosie sau portocalie si imagini in culori calde. In schimb, daca la birou este foarte cald, completati decorul cu plante verzi, peisaje cu paduri sau munti inzapeziti (in general, orice imagine care are legatura cu iarna).
Ca regula generala, nu ancorati spatiul de lucru in culori inchise, nici in contraste de tipul alb-negru sau in culori vii care nu se impaca unele cu altele. Daca nimeni nu este dispus sa schimbe cromatica din spatiul in care lucrati, incercati sa reechilibrati atmosfera cu ajutorul plantelor verzi sau completand decorul prin vase cu flori.
Specialistii din compania noastra, Hansen Office Design, va stau la dispozitie pentru a va ajuta sa alegeti piesele de mobilier si accesoriile in culorile cele mai potrivite pentru a va energiza spatiul de lucru de la serviciu sau de acasa.