Auriu, straluciri metalice pentru spatii exclusiviste
Una dintre culorile metalice in voga la ora actuala in designul de interior este auriul. Apartinand campului cromatic al galbenului, auriul este asociat, in general, ideilor de putere, bogatie si lux, proprii metalului pretios de la care deriva numele culorii. In doze mici, auriul confera spatiului luminozitate, caldura si un caracter festiv, unele persoane fiind chiar de parere ca auriul imprumuta din efectele benefice asociate soarelui: iubire, generozitate, cunoastere. De asemenea, aurul si, implicit, auriul, sunt strans legate de ideea de perfectiune. Asa se explica de ce, in alchimie, plumbul este transformat in aur, prin acest proces marcandu-se trecerea de la uman la divin.
Aurul alchimistilor simbolizeaza perfectiunea, scopul suprem. Nu este vorba despre aur ca metal, asa cum se crede adesea, ci, mai degraba, despre o evolutie spirituala, de o ascensiune din plan material in plan spiritual. Plumbul, simbol al omului care nu se poate detasa de valorile materiale, parcurge o serie de transformari prin care se preschimba in aur, semnificand omul care s-a desprins de lumea terestra.
Aurul a fost, dintotdeauna, apanajul capetelor incoronate, regi si imparati straduindu-se, de-a lungul istoriei, sa acumuleze cat mai mult metal pretios, pentru a arata lumii intregi cat sunt de bogati si de puternici. Ca simbol al puterii sale absolute, regele Frantei Ludovic al XIV-lea, supranumit si Regele Soare, a facut din Versailles un palat somptuos, in care predomina culoarea auriu. Auriul este culoarea fastului si a luxului, fiind purtat, odinioara, exclusiv de persoanele din clasele instarite. Asa cum, in Evul Mediu, galbenul a reprezentat gelozia si tradarea, aurul are si el conotatii negative, fiind adesea asociat zgarceniei si orgoliului.
In Egiptul Antic, aurul era simbolul vietii vesnice, iar camerele mortuare erau decorate in auriu, ca o garantie a nemuririi sufletului. Vechii egipteni vedeau in aur imaginea lui Ra, divinitate solara, si asociau aurul spicelor de grau, ca sursa de viata. In cultura budista, auriul este simbolul perfectiunii absolute, al echilibrului, iluminarii spirituale si, totodata, al eternitatii. De aceea, multe dintre statuile care il reprezinta pe Buddha sunt aurite.
De asemenea, aurul evoca soarele in toata splendoarea sa, iar auriul preia din atributele astrului ceresc: stralucire, lumina, caldura, fertilitate. In China, aurul si culoarea aurie sunt asociate ideii de fertilitate – se considera ca aurul se naste din pamant. Asa se face ca, in cultura chineza traditionala, patul nuptial era acoperit cu matase aurie. Tot in China, aurul este si simbolul iubirii, iar prin expresia nunta de aur se face referire la o dragoste perfecta. In traditia crestina, datorita naturii sale solare, aurul este unul dintre simbolurile asociate lui Iisus Hristos. Pentru ortodocsi, aurul simbolizeaza lumina divina si perfectiunea, icoanele si multe dintre tablourile medievale fiind pictate pe fundal auriu.
In designul de interior, auriul creeaza o ambianta festiva si contribuie la obtinerea unui decor feeric. Pe timp de iarna, auriul incalzeste atmosfera si ne transpune in ambianta sarbatorilor de sfarsit de an. Atentie insa la combinatiile in care introducem auriul si la cat de mult il folosim! Cel mai bine este sa folosim auriu in doze mici si sa evitam asocierea lui cu nuantele pastelate, adica exact cu acele culori care au o simbolistica opusa (de exemplu, este de evitat combinatia auriu-albastru deschis sau auriu-roz). Evitati, de asemenea, alaturarea auriului cu nuantele flashy, sclipitoare. In schimb, in designul de interior, auriul merge de minune cu maro, negru si rosu. Rezultatul: un decor modern, sic, sofisticat. Daca doriti sa creati o ambianta inspirata de stilul oriental, puteti asocia auriul cu rosu, portocaliu, fuchsia sau violet.
In prezent, mobilierul auriu sau piesele de mobilier cu diferite insertii aurii sunt la moda pentru a amenaja diverse spatii design, de exemplu livingul. In general, auriul este destinat spatiilor pretentioase, rafinate, cum sunt birourile directoriale. Clasice si exclusiviste, colectiile de mobilier Art&Moble si Duca, de la prestigioasele branduri Ofifran si, respectiv, Della Rovere, deschid o noua perspectiva asupra spatiului de birou privat, din punct de vedere al conceptiei, functionalitatii, sobrietatii si rafinamentului, inclusiv prin insertiile discrete de culoare aurie. Mobilierul high end de la brandurile Ofifran si Della Rovere este importat in Romania de compania noastra, Hansen Office Design.