Tendințele în design prezentate la Maison & Objet Paris, 20-24 ianuarie 2017

EVENIMENTE
February 2, 2017 / Diana Blinda

Pentru toți pasionații de design, designeri de interior și clienții lor,  anul începe cu IMM Cologne și cu MAISON & OBJET Paris.

Pentru ca am fost in octombrie la ORGATEC in COLOGNE/KOLN, noi am inceput 2017 cu o incursiune în capitala Franței pentru a descoperi tendințele din acest an promovate la Maison & Objet.

Loredana Brumă, corespondenta noastra la Paris a vizitat Maison & Objet și a scris pentru noi.  

Devenit deja un reper internațional, salonul organizat în Paris reunește de două ori pe an, în ianuarie și septembrie, profesioniști din domeniul designului interior cu scopul de a facilita comunicarea și a întări legăturile între producători și distribuitori. Aici se intersectează idei la granița dintre design, creativitate și antreprenoriat, se stabilesc premisele necesare ieșirii din anonimat și se trasează tendințele pentru viitorul spațiilor de locuit.

01_M&O SILENCE

Organizată în perioada 20-24 ianuarie, prima expoziție din acest an a reunit aproximativ 3000 de mărci. Având o participare internațională de aproximativ 45% și acoperind o gamă variată de produse, de la piese mari de mobilier masiv, la accesorii decorative sau produse de uz curent, Maison & Objet and more este astăzi unul dintre cele mai importante evenimente anuale din domeniul design-ului interior, la nivel global. De-a lungul celor 5 zile, vizitatorii participă la conferințe dedicate problematicilor legate de piața de design, pot vizita cele 8 pavilioane desfășurate pe o suprafață de 130 000mp și au șansa de a discuta cu designerii participanți, de a schimba impresii și de a crea conexiuni.

 Preview event:

M&O Jan.2017 – Join us. INFLUENCES Preview… Take a quick tour from MAISON&OBJET on Vimeo.

SILENCE  este tema centrală în jurul căreia s-a desfășurat evenimentul din acest an

Inspirată de realitățile societății actuale, tema abordează spațiul de locuit ca un refugiu la agitația și încărcătura cotidianului. Este o căutare pentru simplitate, intimitate, contemplare a frumosului. Expoziția, structurată ca un parcurs tranzitiv, conduce vizitatorul prin spații generatoare de stări diferite, de la haosul și dinamica vizualului curent, la liniștea momentului dintre două stări și calmul contemplativ. Elizabeth Leriche a propus această scenografie ca apel pentru revenirea la un design minimalist, cu o semnificație ce depășește granițele esteticului în sine.

 video preview expo: 

2017.01 – Inspirations – Silence from MAISON&OBJET on Vimeo.

Cuvintele cheie din acest sezon au fost ARTĂ, ARTIZANAT, CERAMICĂ, made in și SUSTENABILITATE

Numeroși artiști și designeri s-au întrecut în a reprezenta în maniere cât mai creative versatilitatea acestui material fin și aparent simplu. Fie că vorbim despre piese realizate manual integral sau de produse rezultate în urma unor procese tehnologice sofisticate, ori de bijuterii sau decorații supra-dimensionate, ceramica a fost vedeta la acest salon.

Photo Balerini din porțelan creați de Violaine Ulmer / (c) violaine-ulmer.com  

demie-pointes-3-14 Violaine Ulmer

O reîntoarcere spre spiritul baroc și-a făcut puternic simțită prezența, dar cu amprenta secolului 21

Ornamentele bogate sunt tot mai des mulate în polyethilenă, find adesea asociate cu forme plastice. Culorile tonice sunt tratate în finisaje lucioase ori metalice și amintesc de atmosfera somptuoasă de odinioară. Iar atenția pentru tăieturi în unghiuri complicate și îmbinări sofisticate transmite din încărcătura producției ornamentației de odinioară.

Photo Canapea SEGMENT de la Prostoria / (c)  prostoria.eu

Sofa 05_Prostoria

 

Fie că vorbim despre imprimeuri abstracte în geometrii viu colorate, patchwork din fragmente recuperate sau fotografii comerciale imprimate în țesături pufoase, covoarele au fost omniprezente la multe dintre standurile expozanților.

Photo covor Maison Dada                                                                                

06_maison-dada-rug-n9-with-off-the-moon-side-table-n4-600x600

Spațiile de lucru au fost reprezentate în mare majoritate de birouri din lemn natur cu detalii speciale regăsite fie la sistemul de îmbinare a pieselor, fie la unghiurile fine care marchează muchiile, ori la soluțiile de asociere cu alte materiale.

Photo Birou Bolsa de la We Wood / (c) wewood.eu

07_GUD_BOLSA-P003-IMG_0116

Corpurile de iluminat au devenit tot mai conceptuale, conturate de linii simple, cu accent pe materialele alese, culori și tehnologia sistemului de iluminat.

photo Lampă de birou Origin Mini  de le Structures /(c) structures.me

08_Origin Mini_Structures

Canapelele și fotoliile par să iasă treptat din zona modulară și se inspiră tot mai mult din designul anilor ’50-’60, glam, pop, sau Art Deco. Componentele lucrate manual scot piesele din anonimat, iar ergonomia joacă un rol din ce în ce mai important.

Canapea Grid / (c) petitefriture.com

09_grid_canape_cr_ts_04-copie_w1024_h768_r6_q92_bcFFF

Decorațiunile sunt de mari dimensiuni și realizate din materiale prețioase. Vase din ceramică sidefată sau sticlă transparentă cu tăieturi groase și ferme, ori fructe aurii sau vopsite în tehnică graffiti par a fi detaliile care fac diferența.

Photo Sculpturi gigant de la Bullstein

Graffiti Banana by Bullstein

Le ”coup de coeur”:

Lampa de birou Little Eliah de la Maison Dada

(c) maisondada.com

12_maison-dada-little-eliah-table-lamp-green-peacock-2

BONUS:  

MateriO a fost prezent la salon cu o serie de mostre de materiale de ultimă generație.

(Au fost prezenți și în București în anul 2009, cu o expoziție la MNAC)

MATERIO from materiO on Vimeo.

In final, un cadou pentru tine: un catalog electronic cu o selectie realizata de autoarea articolului, arhitecta Loredana Bruma din Paris, este disponibil pentru tine, daca ni-l soliciți pe adresa diana@hansen.ro