Standardele in ergonomie, intre abordari locale si viziune globala

ERGONOMIE
February 20, 2013 / Liviu Souca

In spatiile de birou moderne, accentul cade pe confort si design cu linii epurateConceptul de sat global al lui Marshall McLuhan este din ce in ce mai evident in societatea actuala, cand atitudinile noastre, dar si structurile legislative, economice si de afaceri tind sa fie aduse la un numitor comun. Si, totusi, fiecare natiune isi pastreaza specificitatile. Inclusiv in ceea ce priveste cultura organizationala si felul in care este configurat spatiul de lucru din companii. Desi, in tari diferite, se observa trasaturi comune in designul spatiilor de lucru, exista si diferente impuse de elemente extrem de variate, de la demografie si legislatie la tehnologie, cultura organizationala si identitate corporativa.
Pe langa aceste elemente, un alt aspect deosebit de important cand vine vorba de configurarea spatiului de lucru si, mai precis, de ergonomie la birou, il reprezinta datele antropometrice, care variaza semnificativ de la tara la tara si se schimba de la o generatie la alta. De exemplu, in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, europenii care traiau in America de Nord erau mai inalti decat europenii din Europa. Intre timp, locuitorii multor tari europene, in special cei din Olanda si din tarile scandinave, i-au depasit in inaltime pe americani. Evolutia cea mai interesanta din acest punct de vedere s-a inregistrat in Olanda, tara care, in secolul al XIX-lea, era recunoscuta pentru populatia sa mica de statura. Astazi, olandezii sunt considerati cei mai inalti oameni, barbatii avand in medie 1,83 metri. Schimbarea a fost atat de radicala, incat a fost nevoie ca multe produse comercializate pe piata olandeza sa fie regandite in termeni de design, iar acest aspect se reflecta si in configurarea spatiilor de birou. O evolutie asemanatoare, de data aceasta in ceea ce priveste greutatea corporala, se inregistreaza in Marea Britanie. Conform celor mai recente statistici, aproximativ 42% dintre barbati si 32% dintre femeile din Marea Britanie sunt supraponderali. Prin comparatie, in 1980 doar 6% dintre barbati si doar 8% dintre femei aveau probleme cu greutatea corporala.
In acest context, cum se pot impaca, in configurarea spatiului de birou, diferentele culturale si antropometrice dintre tari? Pentru companiile multinationale, solutia ar fi alegerea unui design cat mai simplu, completat de o cultura organizationala cu ajutorul careia filialele sa poata gestiona diferentele pe plan local. In Europa, tonul in materie de mobilier de birou ergonomic este dat de Germania, ceea ce face ca designul scaunelor de birou folosite de multi europeni sa fie bazat pe un mecanism sincronizat, in care spatarul si sezutul se misca in acelasi timp, ajustandu-se unul in functie de celalalt.
Scaunele ergonomice Bionic, de la Dauphin, definesc noile standarde in materie de ergonomieDauphin, reputat brand german si unul dintre cei mai importanti producatori de mobilier de birou la nivel mondial, propune o abordare dinamica a statului pe scaun, bazata tocmai pe aceasta miscare sincronizata a spatarului si a sezutului. Celor care petrec mult timp pe scaun, Dauphin le ofera scaune ergonomice inteligente, care se adapteaza usor la activitatile, pozitiile si comportamentul specifice la masa de lucru. Un astfel de model este Bionic, primul scaun din lume capabil sa-si realizeze singur reglajele, disponibil in Romania prin compania noastra, Hansen Office Design. Scaunul Bionic detecteaza greutatea utilizatorului si raspunde prin reglarea automata a fortei cu care actioneaza spatarul. Apoi, in functie de profilul miscarilor, este reglat automat suportul lombar, astfel incat coloana vertebrala sa aiba permanent pozitia ideala. Inclinarea sezutului se regleaza tot automat, evitandu-se astfel presiunea prea mare asupra circulatiei sangvine spre picioare.